Accenture: AEX bedrijven doen uitstekende zaken

15 mei 2013 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Het merendeel van de AEX-bedrijven (65%) heeft in het afgelopen jaar de prestaties verbeterd. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de crisis in 2008 dat grote bedrijven genoteerd aan de Nederlandse beursindex betere financiële prestaties hebben geboekt. Dit blijkt uit het ‘High Performance Business 2013’ (HPB) onderzoek van Accenture.
 
In het HPB onderzoek vergeleek het adviesbureau de prestaties van AEX-bedrijven en circa 2000 internationale bedrijven op twee dimensies. Zo keek Accenture naar de prestaties van huidige indicatoren - aandeelhouderswaarde, winstgevendheid, omzetgroei en de consistentie van deze prestaties. Daarnaast zijn ook vier toekomstige prestatie-indicatoren onderzocht: marktverwachting, marktdifferentiatie, positie in opkomende markten en het vermogen om kapitaal aan te trekken.
 
Accenture - High Performance Business 2013
 
Nederland bovengemiddeld
In 2011 steeg de omzet van AEX-bedrijven met gemiddeld 1,7%. Vorig jaar nam de omzetstijging toe naar 6,5%. Hiermee presteerden Nederlandse bedrijven beter dan hun internationale concurrenten, die de omzetgroei juist zagen dalen van 12,4% naar 5,4%. Ook de aandeelhouderswaarde van de AEX bedrijven steeg aanzienlijk (22,6%), tegen een daling van 20,4% in 2011. Het herstel van AEX-bedrijven is met name toe te schrijven aan verbeterde prestaties en een sterkere positionering voor de toekomst. “Recente resultaten zorgen nu voor hogere verwachtingen van investeerders. En dat creëert een goede uitgangspositie voor de toekomst” zegt Sander van Ginkel, Managing Director van de Strategy praktijk van Accenture Nederland.
 
De positieve prestaties leidt volgens de ervaren consultant wel tot meer druk vanuit de markt voor de AEX-bedrijven om de verwachte prestatieverbetering daadwerkelijk te realiseren.

Sander van Ginkel - Managing Director Strategy - Accenture
 
Lange termijn
Ondanks de positieve resultaten behaald in 2012 lopen AEX-bedrijven op lange termijn nog steeds achter op buitenlandse multinationals. “De AEX-bedrijven presteren al sinds de crisis onder gemiddeld op zowel huidige prestaties als toekomstige positionering” aldus Van Ginkel. Uit het High Performance Business 2012 onderzoek bleek al dat AEX bedrijven wereldwijd gezien geen sterspelers zijn. Grote uitzonderingen zijn koploper ASML en in toenemende mate Unilever en Heineken.