Accenture: AEX bedrijven wereldwijd geen sterspelers

15 oktober 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De prestaties van de meeste AEX-bedrijven zijn over het algemeen relatief goed te noemen. Maar hoe goed is bijvoorbeeld 5% groei als internationale concurrenten dubbele cijfers halen? Dat vroeg Accenture zich ook af in het onderzoek ‘High Performance Business 2012’. En wat blijkt? AEX-bedrijven zijn internationaal gezien duidelijk geen sterspelers. Enige uitzondering is ASML, dat wel meedraait in de absolute top en zich een ‘High Performance Business’ mag noemen.
 
High Performance Business
Een High Performance Business (HPB) is een bedrijf dat structureel haar concurrenten overtreft. Ze behoort tot een kleine groep topbedrijven binnen haar sector en presteert bovengemiddeld op acht verschillende prestatie-indicatoren*, waaronder omzetgroei, aandeelhouderswaarde creatie en toekomstig bedrijfspotentieel.
 
AEX valt tegen
Gemiddeld scoren AEX-bedrijven lager dan hun concurrenten. Op elk van de acht prestatie-indicatoren presteert minstens de helft van de AEX bedrijven minder dan de concurrentie. Met name de omzetgroei valt tegen. De AEX bedrijven scoren relatief wat beter op winstgevendheid en vermogen om kapitaal aan te trekken.
 
Accenture - High Performance Business
 
Volgens Sander van Ginkel, managing director strategie van Accenture Nederland, valt er voor AEX bedrijven nog veel te winnen de komende jaren. “Daarbij hoort daadkrachtig inspelen op de nieuwste technologische trends, met open vizier kijken naar de kansen in opkomende markten, anticiperen op continue veranderingen in de markt en de juiste partners vinden om marktsynergie te creëren”. Hij benadrukt dat focus op de people kant net zo belangrijk is: “Ook het ontwikkelen van het juiste talent en leiderspotentieel om de kansen die zich morgen aandienen, te kunnen verzilveren”.
 
Download het onderzoek High Performance Business 2012.
 
ASML topperformer
ASML scoort het beste onder de AEX bedrijven. Het bedrijf werkt met hoogopgeleid personeel, innoveert doorlopend en groeit sinds 2006 jaarlijks met gemiddeld 16 procent. ASML heeft ondertussen een marktaandeel van ongeveer 80 procent verworven.
 
*De acht prestatie-indicatoren
De prestaties van bedrijven zijn gemeten op basis van huidige resultaten, waarbij gekeken is naar vier prestatie-indicatoren; creëren van aandeelhouderswaarde, rendement op investeringen, omzetgroei en consistentie van prestaties. Daarnaast is er ook gekeken naar de positionering voor de toekomst, zoals groeiverwachting, winstpotentieel, positionering in de groeimarkten en vermogen om kapitaal aan te trekken om groei te financieren.