McKinsey & Co. begeleidt massabezuiniging Citigroup

14 mei 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Citigroup heeft McKinsey & Company ingehuurd in een massale poging om kosten te besparen te managen. In de komende maanden zal de Amerikaanse bank namelijk 11,000 werknemers wereldwijd ontslaan en meer dan 100 kantoren sluiten. David Chubak, partner bij het strategy consulting kantoor, is aangesteld als engagement partner en zal rapporteren aan Citigroup CEO Michael Corbat. Dit blijkt uit een interne memo die in handen is gekomen van Bloomberg News.
 
Citigroup was de bank die – na het ineenstorten van Lehman Brothers – het hardst werd geraakt door de financiële crisis. In 2008 en 2009 verloor de bank een enorme $29.3 miljard aan activa. De bank ontving een reddingspakket van $45 miljard aan kapitaalinjecties en een staatsgarantie van meer dan $300 miljard voor het afdekken van de meest risicovolle activa, meer dan welke Amerikaanse bank dan ook heeft ontvangen.
 
McKinsey & Company - Massabezuiniging bij Citigroup
 
Efficiëntie
Sinds het aantreden van Michael Corbat in oktober vorig jaar kondigde de bank diverse noodgedwongen initiatieven aan om efficiëntie te verbeteren. Vorige maand bevestigde hij dat de op twee na grootste VS bank zou vertrekken uit landen waar resultaten geen stand kunnen houden. Bovendien gaf hij aan dat er in de VS massale ontslagen en sluitingen zouden plaatsvinden. Corbat ontsloeg ook diverse high profile managers die niet voldoende presteerden, waarop Amerikaanse media aangaven dat “dit duidelijk een signaal was dat het topmanagement zich niet langer meer in de positie bevindt om rustig achterover te leunen”.
 
McKinsey & Company
“McKinsey zal nauw samenwerken met het senior management en hun teams om processen te herontwerpen, overbodig personeel te ontslaan en efficiëntie te stimuleren” aldus Corbat in de memo.”McKinsey zal ook helpen bij het opstellen van productiviteitsdoelstellingen voor al onze producten, geografische regio’s en functies”.
 
Bij het strategie adviesbureau maakt Chubak deel uit van het Financial Services team. Hij heeft meegeschreven aan diverse en veel gebruikte McKinsey rapporten over de bankensector en de financiële crisis.