Mercer lanceert tool om klimaatgerelateerde gezondheidsrisico’s te voorspellen

Adviesbureau Mercer heeft een tool ontwikkeld waarmee werkgevers de financiële impact van klimaatgerelateerde gezondheidsschade op hun personeel kunnen voorspellen.
Door klimaatverandering nemen de weerextremen toe. En dat heeft allerlei gezondheidseffecten op mensen. Denk aan hitteberoertes en mentale problemen – extreme hitte kan stress veroorzaken, terwijl orkanen huizen vernielen en daarmee voor veel onzekerheid zorgen.
Werknemers die gebukt gaan onder de gevolgen van extreem weer zijn minder productief. Op de lange termijn kan dit zorgen voor extra werkdruk bij collega’s die hun taken moeten opvangen. En dat komt de winstgevendheid en concurrentiekracht van bedrijven niet ten goede.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, sloegen Mercer en Health Action Alliance (een Amerikaanse werkgeversorganisatie) de handen ineen. Samen ontwikkelen ze een tool voor werkgevers die de zorgkosten kan voorspellen die gepaard met klimaatverandering.
De tool maakt gebruik van verschillende soorten input zoals weerdata en epidemiologisch kennis over de invloed van weersextremen en klimaatverandering op de gezondheid van mensen.
Zo geeft de tool onder meer inzicht in de gevolgen van slechte luchtkwaliteit. Uit de eerste voorspellingen blijkt dat werkplekken waar de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie actief worden geregeld leiden tot ongeveer 40% lagere personele zorgkosten.
Ook laat de tool zien dat bepaalde sectoren extra veel risico lopen. Het gaat dan onder meer om de bouw- en landbouwsector. Reden? De meeste werkzaamheden binnen deze sectoren worden verricht in de buitenlucht.
Dat de tool is de Verenigde Staten (VS) is ontwikkeld, is niet verrassend. Naast dat de VS vaak te maken heeft met extreem weer zoals orkanen en hittegolven, speelt ook mee dat Amerikaanse werkgevers zelf verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de zorgkosten van hun personeel.
Extreem weer en gezondheid
“77% van de werknemers zegt al getroffen te zijn door extreem weer, maar slechts 4% van de werkgevers heeft reeds beoordeeld welke werknemers het grootste risico lopen”, aldus Susan Potter, president van Mercer US en Canada. “Met de tool kunnen meer werkgevers dit gaan doen.”
“De resultaten kunnen voor sommige organisaties verrassend zijn”, vertelt Tracy Watts Senior Partner en National Leader for US Health Policy bij Mercer. “Zo is het grootste risico in alle sectoren in Portland en Oregon de luchtkwaliteit, terwijl het grootste risico in Hartford, Connecticut en Burlington en Vermont extreme hitte is.”
“We zijn trots op deze innovatieve oplossing”, zegt David Leathers, Director of Program Strategy bij Health Action Alliance. “Met rampen die miljarden dollars kosten en het orkaan- en bosbrandseizoen voor de deur, kon de timing niet beter zijn.”