Data doorvertalen naar de bedrijfsstrategie: Drie best practices

Organisaties hebben vandaag de dag meer data dan ooit tot hun beschikking. Deze data kunnen ze gebruiken om tot strategische inzichten te komen, waarmee de uitvoering van de bedrijfsstrategie naar een hoger niveau kan worden getild. René Altena, Chief Technology Officer bij Conclusion MBS, deelt drie best practices.
Bijna zeven op de tien organisaties (68%) stellen dat ze genoeg data hebben om beslissingen op te baseren. Maar die data daadwerkelijk omzetten in strategische keuzes of een andere bedrijfskoers? Dat is een ander verhaal. Veel managers erkennen dat hun organisatie veel moeite heeft om data effectief door te vertalen naar de bedrijfsstrategie.
Het is een grote gemiste kans, want de potentie van slim datagebruik is enorm. Zo kan het onder andere leiden tot betere handel, geoptimaliseerd voorraadbeheer, nauwkeurige voorspellingen van de klantvraag en een efficiëntere bedrijfsvoering.
Nu zijn er inmiddels genoeg bedrijven die het doorvertalen van data goed onder de knie hebben. Drie best practices die zij gemeen hebben:
1: Zorg voor een duidelijke strategievertaling
Organisaties die data effectief inzetten om hun bedrijf beter te maken, beschikken over een duidelijke bedrijfsstrategie. Deze strategie vertalen ze door naar doelstellingen voor drie pijlers: de producten of diensten die ze aanbieden, de klantgroepen die ze idealiter bedienen en hoe ze hun processen intern organiseren om die doelstellingen te bereiken.
Met een duidelijke strategie en focus op producten, markten en processen is het makkelijker om hier ook goed meetbare kpi’s aan te koppelen. Denk aan voorraadniveaus of maximale levertijden. Deze kpi’s vormen vervolgens de basis voor een sterke datahuishouding. Werk je op deze manier? Dan draagt het verzamelen en analyseren van data daadwerkelijk bij aan de bedrijfsstrategie en het nemen van onderbouwde beslissingen.
Lees ook: Vier stappen om tot een datavisie en datastrategie te komen.
2: Investeer in geïntegreerde systemen
In veel bedrijven wordt data nog altijd opgeslagen in een wirwar van Excelsheets en losse applicaties. Vooral in sectoren waar kostenstijgingen en margedruk grote uitdagingen zijn, kiest een derde van de bedrijven er bewust voor om geen geïntegreerd IT-systeem zoals ERP te gebruiken voor zijn dataverzameling en -analyses. Hoewel dit op korte termijn een logische besparing lijkt, leidt het vroeg of laat tot inefficiënties en hogere kosten.
Het gebruik van verschillende systemen per persoon, team of afdeling maakt het lastig om data effectief in te zetten. Al die systemen moet je immers continu vaak handmatig up-to-date houden wil je iets met de data erin kunnen. Hoe groter het bedrijf, hoe tijdrovender deze klus wordt. En juist dat kost geld. Ook omdat je hierdoor het inzicht mist om te bepalen of jouw bedrijfsstrategie effectief is.
Daarom is investeren in geïntegreerde IT-systemen een belangrijke best practice voor een goede datahuishouding. Ondanks dat dit vooraf een investering vereist, wegen de voordelen op de lange termijn – zoals betere data-analyse en dus meer inzicht – vaak op tegen de kosten.
3: Top het af met nieuwe technologie
Bedrijven die vooroplopen met hun datahuishouding zetten ook technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) in. Dat zijn bij uitstek middelen die niet alleen voor de nodige automatisering zorgen, maar bovenal voor overkoepelende inzichten.
AI kan bijvoorbeeld helpen bij het organiseren, bijwerken én analyseren van alle productinformatie of bij het segmenteren van klanten. Grote kans dat medewerkers nu zelf in Excelsheets speuren naar de juiste klantgroep. Voed deze klantdata aan AI en je krijgt in een handomdraai inzicht in welke branches het meest verkooppotentieel hebben voor jouw product of dienst.
Het is dan ook niet verrassend dat bijna vier op de tien organisaties (36%) AI-gedreven voorspellende analytics als prioriteit beschouwen om de komende twee jaar mee aan de slag te gaan.
Van data naar actie
Data is een van de krachtigste tools die je als organisatie in je bezit hebt – mits je het effectief kunt doorvertalen naar je bedrijfsstrategie en -doelstellingen. In de huidige competitieve markt is dit geen overbodige luxe, maar noodzaak. De bedrijven die hierin vooroplopen, onderscheiden zich door een duidelijke visie, een geïntegreerde IT-omgeving en het omarmen van technologieën zoals kunstmatige intelligentie.