PwC: Kwaliteit managementinformatie onder de maat

08 april 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van managementinformatie onder grote bedrijven. Volgens 80% van de organisaties is goede managementinformatie cruciaal om een bedrijf goed te kunnen leiden, echter slechts 45% van de bedrijven heeft voldoende vertrouwen in managementdata. Dit concludeert PwC in een financiële benchmark studie uitgevoerd onder meer dan 200 globale organisaties.
 
PwC geeft aan dat bedrijven moeite hebben met het feit dat er vaak weliswaar een grote hoeveelheid financiële data en gegevens voorhanden is, maar dat deze data niet goed wordt geanalyseerd en vertaald wordt naar heldere acties. Dimitri Hoogenboom, director Enterprise Performance Management bij het adviesbureau zegt hierover: “Op die - voornamelijk - output-informatie kun je als organisatie niet sturen, noch kun je ermee voorspellen. Een goede rapportage bestaat uit een evenwichtige set aan ‘leading’ en ‘lagging’ indicatoren die je in staat stelt de resultaten te begrijpen en er op basis van die analyse toe over te gaan de juiste acties te ondernemen”.

PwC - Kwaliteit managementinformatie
 
Data-overkill
De PwC adviseur constateert dat het voor de business en IT afdelingen steeds makkelijker wordt om data te verzamelen, met als risico dat managers een ‘data-overkill’ op een presenteerblaadje krijgen. “Huidige datawarehouses en rapportagesystemen maken het nog gemakkelijker om meer data te registreren en te rapporteren. Dit leidt vaak tot een wildgroei aan rapportages op ieder niveau van de organisatie”. De toename leidt volgens Hoogenboom tot “hogere kosten” en niet per se tot een “betere effectiviteit van de besluitvorming”.
 
Terug naar de kern is het devies van Hoogenboom: “De productie van irrelevante rapportages moet niet langer worden toegestaan”.
 
Regelmatig toetsen
PwC pleit voor regelmatige toetsing van de integriteit en relevantie van  managementinformatie. Het onderzoek wijst uit dat wanneer financiële afdelingen hun standaardrapportages toetsen, ze uiteindelijk maar een derde van de rapportages hoeven te draaien.