Lazard en BCG vinden koper voor NMBS Logistics

03 april 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS Groep heeft haar verlieslatende goederendochter NMBS Logistics in de etalage gezet. Zakenbank Lazard en Boston Consulting Group hebben de opdracht gekregen om een koper of meerderheidsaandeelhouder te vinden. Volgens Belgische media hebben Lazard en het strategie adviesbureau de doelstelling meegekregen om binnen “enkele maanden” een overnamepartner te vinden.
 
Megaverliezen
NMBS Groep is al jaren op zoek naar een structurele oplossing voor haar cargo business unit. In de afgelopen 10 jaar bouwde NMBS Logistics een tekort op van ruim €1 miljard. Diverse pogingen om de efficiency van het spoorbedrijf te verbeteren zijn de afgelopen jaren mislukt – vorig jaar sloot het af met een verlies van over de €150 miljoen. Die dramatische situatie maakt volgens het spoorbedrijf een nieuwe partner noodzakelijk.

Lazard en BCG vinden koper voor NMBS Logistics
 
Over potentiële kopers is nog niets bekend. Recent werd in de media nog gesuggereerd dat NMBS Groep gesprekken voerde met Deutsche Bahn, alhoewel dit niet concreet is geworden.
 
Carve-out NMBS Logistics
Eind maart verkocht NMBS Logistics nog drie non-core business units: H&S Container Line, Haeger & Schmidt International en RKE. Alle drie binnenvaartdochters werden overgenomen door het Oostenrijkse Felbermayr Group.
 
Zie ook de gerelateerde berichten:
- Belgische spoorwegen honingpot voor consultants
- BCG: Belgische spoorwegen moet €214m besparen