CGI Whereabouts App wereldwijd ingezet tegen doping

29 maart 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen gebruikte zo’n 60% van de Nederlandse Olympiërs de ‘Whereabouts App’, een smartphone app waarmee topsporters hun verblijfgegevens, ofwel whereabouts, door konden geven aan de Nederlandse Dopingautoriteit. Nederland was hiermee het eerste land ter wereld met een smartphone-applicatie voor het doorgeven van de verblijfsgegevens.
 
De Whereabouts App werd in opdracht van de Dopingautoriteit ontwikkeld door adviesbureau CGI, InnoSportNL en sportkoepel NOC*NSF.
 
WADA
Op basis van de succesvolle resultaten van de Whereabouts App heeft nu het World Anti-Doping Agency (WADA) besloten om de app ook wereldwijd in te zetten. CGI wordt ingehuurd om de koppeling met het internationale systeem te verzorgen. Meer dan 25.000 atleten in binnen- en buitenland zullen via de app hun verblijfsgegevens leveren aan hun dopingautoriteit of federatie.
 
CGI - Whereabouts App
 
Nu nog gebruiken atleten meestal een PC-programma voor het delen van hun verblijfsgegeven. De app biedt atleten vele voordelen. Zo kunnen ze op elk moment van de dag hun verblijfsgegevens aangeven. Ook kan de app indien gewenst hun verblijfplaats met behulp van de GPS-technologie automatisch doorgeven zodat ze geen risico lopen om niet te voldoen aan hun verplichtingen. Dopingcontroleurs hebben ook baat bij de Whereabouts App – ze kunnen de atleten beter in de gaten houden en indien nodig hun makkelijker vinden.
 
“De app is voor atleten een eenvoudige, toegankelijke manier om te rapporteren over hun verblijfsgegevens en te voldoen aan de relevante regelgeving” zegt David Howman, topman van het internationale antidopingagentschap. “Iedereen profiteert van deze efficiënte oplossing. We zijn dan ook heel blij deze app aan te kunnen bieden”.