Mainport Rotterdam moet kansen benutten

Door de energietransitie te versnellen en zo de strategische weerbaarheid van de regio te versterken, kan Mainport Rotterdam een sleutelrol vervullen voor Nederland en Europa. Zo schrijven KPMG’ers Caroline Nagtegaal-van Doorn en Jaap van Roekel.
De haven van Rotterdam staat voor grote uitdagingen. Vertegenwoordigers van de haven hebben reeds alarm geslagen over de huidige situatie. Rotterdam is van vitaal belang voor Nederland en Europa. De haven, het industrieel complex en de energievoorzieningen vormen de ruggengraat van onze economie. Dit maakt de regio echter ook kwetsbaar.
Cyberdreigingen, geopolitieke conflicten en verstoringen in de toeleveringsketens hebben vaak een directe impact op onze economie. Naast het versterken van de fysieke en digitale veiligheid is het noodzakelijk om onze weerbaarheid te vergroten door minder afhankelijk te zijn van het buitenland. In dit kader biedt de energietransitie een veelbelovende oplossing.
Ons huidige energiesysteem is nog steeds sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Dit is een zwakte in een tijd waarin landen zoals de VS en China steeds sneller zelfvoorzienend worden.
Europa en Nederland kunnen hierin niet achterblijven. Het versterken van de infrastructuur voor duurzame energie en het versnellen van de vergunningsprocessen zijn essentieel om Rotterdam toekomstbestendig te maken.
Minder afhankelijk
De energietransitie wordt vaak gezien als een verduurzamingsopgave, maar het is veel meer dan dat. Het biedt ons de kans om minder afhankelijk te worden van externe energieleveranciers en daardoor onze economische weerbaarheid te verhogen. Dat maakt ons sterker.
Europa zet in op een mix van hernieuwbare energie, waterstof, biobrandstoffen, groen gas en carbon capture and storage (CCS) om de afhankelijkheid te reduceren. In deze context heeft Rotterdam een sleutelrol. De haven heeft de kennis en infrastructuur om het centrum te worden van al deze en andere schone energiebronnen. Dit maakt Nederland autonomer en daardoor ook weerbaarder.
Bij het bespreken van weerbaarheid wordt doorgaans alleen naar de overheid gekeken. Maar weerbaarheid vereist een gedeelde aanpak van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties in wat een ‘whole of society’-aanpak wordt genoemd. Binnen deze aanpak nemen alle deelnemende partijen een deel van de verantwoordelijkheid op zich.
Rotterdam heeft hier de kans om als voorbeeldregio te fungeren. Door duidelijk beleid te voeren met handelingsperspectief voor bedrijven, te investeren in energiezekerheid en innovatieve technologieën, kan de regio haar strategische autonomie vergroten. Dit komt de economie, het klimaat en onze weerbaarheid ten goede.
Zadkine
In het belang van de toekomst luidt een zin uit een gedicht op Plein 1940 in Rotterdam, bij het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine: ‘Wie zijn verleden niet kent, begrijpt de toekomst niet’.
Rotterdam is zich bewust van haar verleden en begrijpt daardoor ook de toekomst. De stad heeft in het verleden laten zien dat zij zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en moet dit nu opnieuw demonstreren.
De energietransitie is niet alleen een groene uitdaging, maar ook een strategische noodzaak om onze afhankelijkheid te verminderen en economisch en geopolitiek sterker te worden. Met het oog op de toekomst is het nu tijd om deze kansen te grijpen.
Caroline Nagtegaal-van Doorn is voormalig Europarlementariër en Lead Partner voor Rotterdam bij KPMG. Jaap van Roekel is sectorleider Energie bij KPMG.