Nova Reperta lanceert OpEx Maturity Quickscan voor operational excellence

Om organisaties een duidelijk overzicht te geven van de volwassenheid van hun operational excellence-inspanningen, heeft Nova Reperta de ‘OpEx Maturity Quickscan’ gelanceerd. De aanpak biedt een integrale blik op de volwassenheid en maakt onbenut verbeterpotentieel zichtbaar.
Sinds zijn ontstaan is operational excellence uitgegroeid tot een van de meest gebruikte methodieken in verschillende industrieën om de effectiviteit en efficiëntie van processen en werkmethoden te verbeteren.
“In de huidige markt, waar constante uitdagingen zijn op het gebied van kostenbesparing, het elimineren van inefficiënties en het verbeteren van prestaties, is operational excellence relevanter dan ooit”, zegt Chris De Witte, Director en Head of Operational Excellence bij Nova Reperta, een adviesbureau in de Benelux.
Niet te snel vooruitlopen
Recente trends laten zien dat veel bedrijven in hun streven naar operational excellence de focus vooral leggen op het doorvoeren van grote kostenbesparingen, zoals automatisering of het uitbesteden van activiteiten. “Veel bedrijven spelen al in op de volgende efficiëntiegolf”, zegt De Witte, “maar in de praktijk lopen ze vaak te snel vooruit.”
Voordat bedrijven dergelijke ingrijpende initiatieven starten, is het zinvol om eerst naar de bestaande organisatorische processen te kijken. “Er is vaak intern verbeterpotentieel dat nog niet benut is.”
Bovendien waarschuwt De Witte dat automatisering en outsourcing alleen effectief zijn als de fundamenten van de werkmethoden geoptimaliseerd zijn. “Als bedrijven inefficiënties automatiseren of uitbesteden, lossen ze het probleem niet op – ze verschuiven het simpelweg”, legt hij uit.
De OpEx Maturity Quickscan
Dit is precies waar de nieuwe, door Nova Reperta ontwikkelde ‘Opex Maturity Quickscan’ uitkomst biedt. “De benadering biedt inzicht vanuit verschillende perspectieven van operational excellence, waardoor een volledig beeld van het verbeterpotentieel ontstaat”, aldus De Witte.
“Binnen één tot twee weken levert de beoordeling een diepgaande evaluatie en praktische inzichten, waarmee organisaties duidelijk zicht krijgen op hun operational excellence-volwassenheid en onbenut verbeterpotentieel.”
Volgens Nova Reperta kunnen de meeste bedrijven door middel van de quickscan een verbeterpotentieel van minimaal 10% tot 20% ontsluiten. Dat doen ze door drie cruciale dimensies te analyseren.
“De eerste vraag die we beantwoorden is hoe de tijd wordt benut en of de organisatie zich wel op de juiste zaken richt”, zegt De Witte. “De scan beoordeelt hoe effectief de tijd wordt besteed aan waardevolle activiteiten en hoeveel tijd verloren gaat aan herwerk, foute gegevensinvoer, dubbele controles, enzovoorts.”
De tweede dimensie onderzoekt de managementpraktijken die aanwezig zijn om operational excellence te ondersteunen. “Succes in operational excellence vereist een robuust managementsysteem. We beoordelen welke OpEx-managementpraktijken er zijn om de operaties en continue verbetering te ondersteunen, zoals het gebruik van de juiste kpi’s op het juiste niveau, en hoe dat leidt tot concrete verbeteringen.”
Tot slot onderzoekt de quickscan de continu verbeter-cultuur van een organisatie. “We kijken naar hoe goed lean-principes zijn verankerd in de praktijk, zoals het gebruik van dagelijkse of wekelijkse whiteboards om prestaties, werkbelasting en welzijn te monitoren.”
Van inzichten naar actie
De opbrengst van de quickscan van Nova Reperta is een praktisch diagnostisch rapport waarin sterke punten, verbetergebieden en het geschatte verbeterpotentieel in kaart is gebracht. Het rapport identificeert ook prioriteitsgebieden voor een diepere verkenning, waarmee organisaties kunnen bepalen of – en waar – een lean-transformatie zou moeten beginnen.
“Een van de recente quickscans die we hebben uitgevoerd toonde aan dat een klant een efficiëntieverbetering van 17% kon behalen door workflows te optimaliseren en hun lean managementsysteem af te stemmen op operationele doelstellingen”, geeft De Witte een voorbeeld.
Organisaties kunnen ervoor kiezen om op basis van de bevindingen zelf actie te ondernemen of samen te werken met Nova Reperta voor verdere ondersteuning. “We bevelen niet alleen veranderingen aan, maar werken ook graag samen met teams om ervoor te zorgen dat de oplossingen praktisch en effectief zijn.”