Grant Thornton: Helft van bedrijven wil vrouwenquotum

22 maart 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Het afgelopen jaar nam het percentage vrouwen in Senior Managementfuncties in Nederland zelfs licht af. Wereldwijd is er daarentegen sprake van een voorzichtige stijging van het aantal ‘topvrouwen’. Om de doorstroom van vrouwen te stimuleren wil meer dan de helft van Nederlandse bedrijven een verplicht ‘vrouwenquotum’ invoeren. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Women in Business’ van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.
 
Diversiteit
Hoewel diversiteit in de top bijdraagt aan sterke bedrijfsresultaten, worden Senior Managementfuncties in Nederland in 9 van de 10 keren nog steeds door een man bekleed. Slechts 11% van de topfuncties anno 2013 is in handen van een vrouw (tegenover 18% in 2012; zie figuur). Daarmee neemt Nederland - na Japan en de Verenigde Arabische Emiraten - een van de laagste posities wereldwijd in. Volgens Karin van Wijngaarden, partner bij het financieel adviesbureau, zijn Nederlandse vrouwen “weldegelijk actief in het bedrijfsleven, maar kiezen zij vaak bewust voor een parttime functie. Doorstromen naar de top is dan moeilijk”.
 
Grant Thornton - Vrouwen in Management
 
Helft bedrijven voorstander van verplicht vrouwenquotum
Uit het onderzoek van het adviesbureau komt naar voren dat meer dan helft van de bedrijven positief staat tegenover een verplicht ‘vrouwenquotum’. Nederlanders zijn hierin een stuk ambitieuzer dan hun Europese collega’s (33%).
 
Verder concludeert Grant Thornton dat een grote meerderheid van de Nederlandse respondenten (98%) aan geeft geen concrete plannen te hebben om het aantal vrouwen aan de top te bevorderen.