Vier aandachtspunten om het volledige potentieel van AI te benutten

AI is niet langer toekomstmuziek; het is een krachtige motor voor innovatie. Toch blijkt uit onderzoek van Cognizant dat grote bedrijven in de Benelux nog worstelen met de toepassing ervan: ondanks ambitieuze investeringen van gemiddeld $18,5 miljoen per bedrijf in generatieve AI – ruim boven het wereldwijde gemiddelde – geeft 73% aan dat hun AI-strategieën te traag worden uitgerold.
Gregory Verlinden, Associate Vice President voor Analytics & AI bij Cognizant, deelt inzichten uit het onderzoek en strategieën om het volledige potentieel van AI te benutten.
1: AI-governance: Een must voor veilige en verantwoorde groei
Met de groeiende inzet van AI in de Benelux wordt sterke AI-governance steeds belangrijker. Bedrijven moeten duidelijke richtlijnen en protocollen hanteren om AI op een veilige, ethische en verantwoorde manier te beheren. Dit minimaliseert risico’s en versterkt vertrouwen.
Uit het onderzoek blijkt dat 36% van de bedrijven actief zoekt naar samenwerking met AI-consultants of experts op het gebied van regelgeving. Deze partners kunnen helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen die voldoen aan regionale en internationale normen. Door samen te werken met pragmatische experts wordt AI niet alleen sneller, maar ook verantwoord ingezet.
2: AI-onderwijs als kern van vertrouwen en transparantie
Investeer in het verbeteren van de publieke perceptie op datageleerdheid om de adoptie van AI te versnellen. De Benelux richt zich hier al op door het integreren van AI in onderwijsprogramma's, variërend van nationale cursussen tot levenslang leren, is te lezen in het onderzoek van Cognizant.
Lokaal AI-talent blijft een uitdaging. Dit tekort wordt toegeschreven aan verschuivingen in de demografische kenmerken van de bevolking, de toenemende digitalisering van traditionele sectoren en de groeiende vraag naar IT-professionals vanwege de vooruitgang in machine learning en Gen AI.
Mensgerichte AI-ontwikkeling is een veelvoorkomend thema in de AI-strategie in de Benelux. In Nederland is het bijvoorbeeld de bedoeling om menselijke vaardigheden in AI op alle onderwijsniveaus te versterken, terwijl België van plan is om een nationale online cursus over AI te gebruiken om vaardigheden op te bouwen. Luxemburg is van plan om overheidsacties te richten op het verbeteren van AI-vaardigheden en -competenties en het bieden van mogelijkheden voor levenslang leren.
Organisaties kunnen dit ondersteunen door:
- Interne educatieprogramma’s te ontwikkelen die medewerkers helpen AI beter te begrijpen.
- Publieke initiatieven te steunen die het bewustzijn over AI vergroten.
Door kennis en vertrouwen te vergroten, kunnen bedrijven AI-scepsis overwinnen en de adoptie van de technologie in zowel werk- als consumentenomgevingen versnellen.
3: Krachten bundelen voor snellere AI-adoptie
De politieke en economische samenwerking binnen de Benelux biedt een stevige basis om de regio te positioneren als een leidende kracht in AI. Door samen te werken, kunnen bedrijven niet alleen gezamenlijke doelen realiseren, maar ook sneller obstakels zoals complexe regelgeving en technische uitdagingen overwinnen.
Strategische samenwerking speelt hierbij een sleutelrol in het versnellen van AI-initiatieven op regionaal niveau. Dit omvat onder andere het delen van best practices tussen sectoren en landen, waardoor innovatie wordt gestimuleerd en schaalvoordelen worden benut.
Deze nauwe samenwerking versterkt de concurrentiepositie van de Benelux, die zich steeds duidelijker profileert als een toonaangevende AI-hub met internationale aantrekkingskracht.
4: Zorg voor bedrijfsbrede AI-training
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven in de Benelux plannen heeft voor specifieke AI-upskilling-programma’s. Toch rolt slechts 27% organisatiebrede trainingen uit, wat een significante gemiste kans is.
Daarnaast toont het onderzoek aan dat hoewel bedrijfsleiders in de Benelux sterk betrokken zijn en beschikken over robuuste strategieën, er een gebrek is aan essentiële operationele en technologische fundamenten om AI effectief te implementeren. Een van de grootste obstakels voor AI-adoptie in de regio blijft het tekort aan vaardigheden en talent.
Het opbouwen van AI-kennis binnen alle lagen van een organisatie levert belangrijke voordelen op:
- Versnelde adoptie en integratie van AI-oplossingen.
- Meer innovatie door een breed begrip van de mogelijkheden van AI.
De snelle veranderingen die AI met zich meebrengt, vereisen een cultuur van continu leren. Door te investeren in de ontwikkeling van hun werknemers, kunnen organisaties zichzelf futureproof maken en hun concurrentiepositie versterken.
De kracht van strategische samenwerking
Bedrijven moeten snel en strategisch handelen om de kansen van AI te kunnen benutten. Door in te zetten op governance-kaders, educatieprogrammas, samenwerking binnen de Benelux en bedrijfsbrede training, kunnen organisaties in de Benelux niet alleen hun investeringen terugverdienen, maar ook bijblijven in de AI-race.
De technologie is er, de investeringen ook, maar de echte vraag is: hoe kunnen bedrijven in de Benelux de potentie van AI daadwerkelijk benutten? Het antwoord ligt in de snelheid en kwaliteit van implementatie. Wie snel en goed handelt, wint. Wie te lang wacht, dreigt achter te blijven.