Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven dit jaar snelst groeiende regio’s

Van alle Nederlandse regio’s maken Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven dit jaar naar verwachting de meeste economische groei door. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeks- en adviespraktijk van Rabobank.
Afgelopen jaar groeide onze economie volgens De Nederlandsche Bank (DNB) met 0,9%. In vergelijking met 2023 is dat een hele verbetering. In dat jaar kwam de groei van de Nederlandse economie uit op slechts 0,1%
Het lijkt erop dat deze stijgende trend zich dit jaar zal voortzetten. DNB verwacht dat de economie in 2025 zal groeien met 1,5%. De Rabobank is zelfs nog wat positiever en rekent op 1,7% groei.
De groei is niet gelijk verdeeld over Nederland, schrijven de onderzoekers van Rabobank. “De verschillen tussen de regio’s zijn aanzienlijk.”
In het onderzoeksrapport is te lezen dat de regio’s Groot-Amsterdam (3,5%) en Brainport Eindhoven (3,3%) komend jaar het hardst zullen groeien. “Beide regio’s presteren al jaren beter dan het Nederlands gemiddelde en deze trend zet naar verwachting door”, aldus Rabobank.
Amsterdam groeit door dienstensectoren
De groeiprognose van Groot-Amsterdam hangt voor een groot gedeelte samen met de sterke groeiverwachtingen voor de Nederlandse dienstensectoren.
Zo groeit de informatie- en communicatiesector naar verwachting met 4% en de specialistische zakelijke dienstverlening met 3,3%. “Beide sectoren zetten daarmee het sterke groeipad van de afgelopen jaren voort”, geven de onderzoekers aan.
De verwachte groei van de specialistische zakelijke dienstverlening is onder meer een gevolg van de stijgende vraag naar accountants vanwege nieuwe Europese rapportageregels zoals de CSRD, die (grote) bedrijven verplicht tot verslaglegging over hun duurzaamheidsprestaties.
Industrie
Brainport Eindhoven profiteert net als Groot-Amsterdam ook van de groeiverwachtingen van de dienstensectoren, maar nog meer van die voor de hightech-maakindustrie. Chipmachinemaker AMSL, maker van zorg- en consumentengoederen Philips, lichtbedrijf Signify, halfgeleiderproducent NXP en techmaakbedrijf VDL zijn allemaal gevestigd in de Noord-Brabantse regio.
“De industrie gaat een jaar van herstelgroei tegemoet”, schrijft Rabobank. “We voorzien een groei van 1,8% in 2025.”
Volgens de onderzoekers zijn de groeiontwikkelingen van Brainport Eindhoven en Groot- Amsterdam ook deels toe te schrijven aan gunstige regionale omstandigheden, zoals de nabijheid van kennisinstellingen en een goed opgeleide beroepsbevolking.
Best of the rest
Een andere regio die naar verwachting bovengemiddeld zal groeien is Utrecht. Wat betreft economische structuur lijkt de Utrechtse regio op Groot-Amsterdam. Kennisintensieve diensten zijn in beide regio’s sterk vertegenwoordigd. De Utrechtse regio profiteert dus eveneens van de sterke groeiverwachtingen voor de Nederlandse dienstensectoren
De economische structuur van Twente lijkt dan weer op die van Brainport Eindhoven: beide regio’s kennen een hightech-maakindustrie. Naar verwachting zal ook Twente dus de vruchten gaan plukken van de groei van de Nederlandse industriële sector.
Verder verwacht Rabobank voor Zuidoost-Friesland (omgeving Heerenveen), Zuidoost-Zuid-Holland (omgeving Dordrecht) en Zuidwest-Drenthe (Hoogeveen en Meppel) bovengemiddelde economische groeicijfers.
In Zuidoost-Friesland komt dit door gunstige regionale omstandigheden, zoals de beschikbare ruimte voor bedrijven op industrieterreinen. De groei in Zuidoost-Zuid-Holland hangt nauw samen met de vooruitzichten voor de nationale bouwsector (groeiprognose 2025: 1,5%).
Nergens krimp
Rabobank verwacht dat geen enkele regio dit jaar te maken krijgt met economische krimp. Wel rekenen de onderzoekers erop dat veel kustregio’s onder het nationale groeigemiddelde zullen uitkomen.
IJmond (Noord-Holland) is de enige regio die in de prognose zowel niet groeit als krimpt. Voor de regio’s Oost-Zuid-Holland (Gouda en Alphen aan de Rijn), de Kop van Noord-Holland, Den Haag en Zeeuws-Vlaanderen houdt Rabobank rekening met benedengemiddelde groei.
“Ook in Oost-Groningen verwachten we slechts beperkte groei”, aldus de onderzoekers, die toevoegen dat de achterblijvende groeiverwachtingen “vooral komen door minder gunstige regionale omstandigheden”.