Configure-to-order als bedrijfsstrategie in de maakindustrie

Bedrijven in de maakindustrie staan voor de uitdaging om klantspecifieke producten te leveren zonder de doelmatigheid van serieproductie te verliezen. Productconfiguratie, ook bekend als configure-to-order, biedt hiervoor de oplossing. Experts van HillFive geven uitleg.
Configure-to-order (CtO) stelt bedrijven in staat om producten samen te stellen op basis van vooraf bepaalde modules en varianten, waardoor klanten meer dan voldoende keuzes hebben die aansluiten bij hun specifieke behoeften. Hiermee kunnen bedrijven inspelen op de almaar toenemende verwachtingen van klanten, leveranciers en de markt.
Waarom kiezen voor configure-to-order?
Configure-to-order biedt een antwoord op enkele van de belangrijkste uitdagingen in de maakindustrie:
Toenemende vraag naar personalisatie
Klanten verwachten producten die aansluiten bij hun eigen specifieke wensen, eisen en behoeften. CtO maakt klantspecifiek maatwerk mogelijk binnen vooraf bepaalde grenzen, wat de klanttevredenheid verhoogt.
Kostenbeheersing
Door te werken met producten die uit modules opgebouwd zijn kunnen bedrijven veel variatie aanbieden zonder de hoge kosten van volledig maatwerk.
Snellere doorlooptijden:
CtO verkort de tijd van order naar levering, omdat productontwerpen en processen grotendeels vooraf gedefinieerd zijn.
Concurrentievoordeel
Een CtO-strategie stelt bedrijven in staat om zich te onderscheiden met flexibele en klantgerichte oplossingen, tegen acceptabele doorlooptijden en een gunstige prijsstelling.
Realiseren van een CtO-programma
Het invoeren van CtO vraagt om een strategische aanpak en een verandering in zowel processen, productopbouw, organisatie als mentaliteit binnen de organisatie. Een succesvol CtO-programma bestaat uit de volgende stappen:
- Analyseren van de huidige situatie
- Identificeer de behoefte van de klanten en onderzoek de markten waar de klanten zich bevinden.
- Breng de bestaande productlijnen en productopbouw in kaart om te bepalen hoe de producten in modules opgebouwd kunnen worden, welke modules gestandaardiseerd kunnen worden en welke varianten aan modules er nodig zijn. Houd hierbij altijd de behoefte van de klanten en de markt in gedachten om dit in te vullen.
- Breng de bestaande processen, van sales tot en met service, in kaart om te bepalen waar welke aanpassingen in processen en organisatie gedaan moeten worden.
- Bepaal de doelstellingen van de organisatie voor de middellange termijn, drie tot vijf jaar.
- Maak een businesscase en return on investment (ROI) om te beoordelen of de benodigde investeringen (CAPEX) en voorziene extra operationele kosten (OPEX) in de juiste verhouding zijn met de opbrengsten en de investeringen binnen een redelijke termijn terugverdiend kunnen worden.
- Productdefinitie
- Bepaal het platform- en de moduleopbouw voor een eerste productgroep, inclusief de concepten om tevens de assemblage in te richten naar een modulaire opbouw.
- Ontwikkel een configuratiesysteem gebaseerd op gestandaardiseerde onderdelen en verbindingen.
- Werk nauw samen met een team dat de gehele organisatie vertegenwoordigt om de juiste balans tussen marktbehoefte, flexibiliteit en standaardisatie te vinden. Van elke afdeling moet een vertegenwoordiger aanwezig zijn in de werkgroep.
- Productherontwerp
- Voer herontwerp uit op het eerste productplatform op zowel mechanisch, elektrisch als softwaredeel.
- Maak duidelijk onderscheid tussen modules die gereed zijn voor de organisatie en de markt: alles is bekend, gereed en beschikbaar, van verkooprijs tot onderhoudsinformatie. Modules die nog niet gereed zijn voor de organisatie en de markt (er ontbreekt nog iets aan informatie, gegevens of uitwerking) parkeren we. Deze modules komen op een aparte ‘innovatielijst’ en komen later aan de orde.
- Bereid stuklijsten en productinformatie voor zodat samenhangende en juiste productdata het proces kan leiden.
- Zorg dat de juiste partners en leveranciers aansluiten en maak daar goede en volledige afspraken mee.
- Procesdefinitie
- Bepaal een implementatieplan voor het invoeren van de aangepaste processen Voer herontwerp uit op het eerste productplatform op zowel mechanisch, elektrisch als softwaredeel.
- Herontwerp het primaire orderproces. Het verkopen en leveren van een CtO-product verloopt op een andere manier dan voorheen. Om dit goed en soepel te laten verlopen zal vastgelegd moeten worden hoe dit proces eruit gaat zien.
- Bepaal de ondersteunende processen: change management, innovatie, product management. Deze zijn niet direct betrokken bij een order, maar zijn wel van wezenlijk belang voor het laten functioneren van een CtO-organisatie.
- Bepaal de rollen behorend bij de ondersteunende processen zoals een product manager.
- Inrichten van het assemblageconcept. Hoe komt de assemblage eruit te zien? Welke volgorde gaan we aanhouden? Hoe zien de logistieke stromen eruit?
- Softwarelandschap
- Bepaal de benodigde software ter ondersteuning en borging van het primaire proces en de productdata zoals sales configurator (CPQ), teken & engineering software (CAD), product data management (PDM), enterprice resource planning (ERP), product lifecycle management (PLM) en design automation. Houd hierbij in gedachten dat het niet noodzakelijk is om alles tegelijk te doen en dat een goede fasering de implementatie en adoptie door de organisatie zal helpen.
- Stel een implementatieplan op voor het invoeren van nieuwe software.
- Training en cultuurverandering
- Start vanaf het allereerste begin met het aanpassen van de cultuur op alle lagen van de organisatie, van directie tot aan de werkvloer en alle lagen daartussen.
- Betrek medewerkers bij de verandering en bied training aan om het gebruik van nieuwe werkmethoden en nieuwe software eigen te maken en het daadwerkelijk toepassen te bevorderen.
- Creëer een klantgerichte cultuur waarin configure-to-order en het laten aansluiten van de producten bij de klantwensen als een kerncompetentie wordt gezien.
- Iteratief verbeteren
- Voer CtO stapsgewijs in en leer van ervaringen.
- Verzamel feedback van klanten en interne belanghebbenden om de modulaire architectuur en processen te verbeteren en pak de volgende productgroep beet.
Resultaten per afdeling
De succesvolle invoering van configure-to-order heeft grote voordelen voor de verschillende afdelingen en dus voor het totale resultaat van de gehele organisatie:
- Verkoop
- Snellere offertes: Dankzij configuratiesoftware kunnen offertes direct op maat worden gegenereerd.
- Hogere klanttevredenheid: Klanten waarderen de flexibiliteit en snelheid waarmee hun wensen vertaald worden in passende oplossingen.
- Betrouwbaarheid: 100% zekerheid dat de offerte de juiste prijs en de juiste, maakbare productconfiguratie bevat.
- Engineering
- Efficiënter ontwerp: Minder tijd wordt besteed aan herontwerpen, doordat modules opnieuw gebruikt worden.
- Innovatie: Engineeringteams kunnen zich richten op strategische productverbeteringen in plaats van routinematige taken.
- Werkgenot: Engineers doen weer waar ze voor opgeleid zijn én waar ze goed is zijn. De herhaalde, niet waarde toevoegende activiteiten, worden drastisch gereduceerd.
- Werkvoorbereiding
- Gestroomlijnde processen: CtO minimaliseert foutgevoelige handmatige aanpassingen en versnelt de orderverwerking.
- Betere planning: Standaardisatie maakt productieprocessen voorspelbaarder.
- Inkoop
- Kostenreductie: Door standaardisatie kunnen grotere volumes van onderdelen worden ingekocht tegen lagere kosten.
- Betrouwbare leveranciersrelaties: Inkoop kan zich richten op strategische partnerschappen met leveranciers van modulaire componenten.
- Logistiek
- Efficiëntere voorraadbeheer: Minder varianten in onderdelen leidt tot lagere voorraadkosten.
- Betere leverbetrouwbaarheid: Gestroomlijnde processen maken just-in-time leveringen haalbaarder.
- Productie
- Flexibele productie: CtO combineert de voordelen van serieproductie met de mogelijkheid om klantgerichte varianten te produceren.
- Hogere productiviteit: Minder stilstand en complexiteit door standaardisatie.
- Assemblage
- Gestandaardiseerde werkinstructies: Modules maken het assemblageproces overzichtelijker en efficiënter.
- Lagere foutkans: Duidelijke configuraties zorgen voor minder assemblagefouten.
- Service:
- Snellere reparaties: Modulaire ontwerpen maken het vervangen van onderdelen eenvoudiger.
- Betere klantbeleving: Serviceafdelingen kunnen sneller reageren op klantvragen dankzij gestandaardiseerde onderdelen en documentatie.
Conclusie
Configure-to-order biedt bedrijven in de maakindustrie een krachtige strategie om klantgerichtheid te combineren met operationele efficiëntie. Door modulair te ontwerpen, gestandaardiseerde processen in te voeren en configuratiesoftware in te zetten, kunnen organisaties sneller inspelen op marktbehoeften en kosten besparen.
Bovendien zorgt configure-to-order voor verbeterde samenwerking in afdelingen zoals sales, engineering, productie en service, wat een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten. Bedrijven die configure-to-order succesvol invoeren, versterken niet alleen hun concurrentiepositie, maar leggen ook een toekomstgerichte basis voor groei en innovatie.