BCG: Belgische interneteconomie loopt achter op NL

14 maart 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Belgische interneteconomie is in de afgelopen twee jaar fors gegroeid. Waar de interneteconomie van België in 2009 nog €8,6 miljard waard was, is dit inmiddels opgelopen tot €10,7 miljard. Toch is dit niet voldoende om de opgelopen achterstand met overige volwasen ‘digitale’ landen – zoals die van Nederland – weg te poetsen. Dat blijkt uit een onderzoek van The Boston Consulting Group (BCG).
 
Interneteconomie
Het begrip “interneteconomie” beslaat zowel het op het internet aanschaffen van producten, maar omvat tevens netwerkinvesteringen, websites en smartphoneaankopen.
 
Achterstand
De Belgische consument spendeerde in 2011 gemiddeld €475 op het internet, tegenover €400 in 2009. Ondanks de forse stijging in uitgaven constateren de consultants dat de Belgische interneteconomie niet snel genoeg groeit om de achterstand in te halen die het de voorbije jaren heeft opgelopen. Zo draagt de Belgische interneteconomie momenteel voor 3% bij aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) van onze zuiderburen. Ter vergelijking, vier jaar geleden (in 2009) vertegenwoordigde de Nederlandse interneteconomie met een jaarlijkse omzet van €24 miljard al circa 4,3% van het BBP. Uit de berekeningen van The Boston Consulting Group komt naar voren dat de Belgische interneteconomie pas in 2015 op hetzelfde niveau zal komen als de Nederlandse in 2009.
 
BCG - Interneteconomie NL vs BE
 
Volgens BCG adviseur Filiep Deforche liggen er twee redenen ten grondslag aan de achterstand van België. Allereerst zijn consumenten nog altijd terughoudend. Daarnaast maakt tweederde van de MKB-bedrijven in België niet actief gebruik van de internet-mogelijkheden. Uit de vorige versie van de BCG studie (2011) bleek al dat het Belgische MKB een stuk minder ‘online’ was dan bijvoorbeeld collega’s uit Nederland of het Verenigd Koninkrijk.
 
BCG - Online Percentage MKB
 
Overheid
Niet alleen consumenten of bedrijven doen het niet optimaal. Ook de Belgische overheid bereikt de burgers onvoldoende via Internet, geeft de Boston Consulting Group aan. In een ranglijst van de Verenigde Naties staat België op de 27e plaats, dichtbij landen als Pakistan, Azerbeidjan of Albanië.