Tülay Dilsiz-Gedik over het belang van ESG in haar werk en bij Deloitte
Tülay Dilsiz-Gedik werkt sinds 2021 bij Deloitte. Daar zet ze zich – inmiddels in de rol van Senior Manager – in voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van duurzaamheidsrapportages. We spraken met haar over haar werk, de duurzaamheidsinitiatieven van Deloitte en de uitdagingen rondom ESG-rapportages.
Van oorsprong is Tülay gecertificeerd auditor (RA), met een specialisatie in financiële audits. In haar huidige rol bij Deloitte (als Senior Manager ESG Assurance & Reporting) combineert ze haar expertise met haar voorliefde voor duurzaamheid en ESG. “Deze combinatie van auditing en ESG-specialisatie maakt mijn werk zowel divers als impactvol”, legt ze uit.
In haar werk ligt de focus met name op het waarborgen van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van duurzaamheidsrapportages, zodat organisaties hun ESG-impact correct kunnen weergeven en voldoen aan de eisen van de CSRD.
Ook buiten Deloitte is Tülay actief op dit gebied. Zo doceert ze ook ESG-cursussen aan Nyenrode Business Universiteit, waar ze professionals opleidt in het opstellen van robuuste duurzaamheidsrapportages. “Duurzaamheidsrapportages vragen niet alleen om controle, maar ook om strategische begeleiding en het bieden van vertrouwen aan stakeholders.”
Deloitte’s brede aanpak van duurzaamheid
Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van de strategie van Deloitte, waarbij de focus ligt op het ondersteunen van organisaties in hun transitie naar een duurzamere toekomst. Volgens Tülay zet Deloitte zich zowel op kleine als grote schaal in om duurzame impact te maken, van lokale initiatieven tot wereldwijde samenwerkingen met impactvolle resultaten.
“We hebben bijvoorbeeld mangrovebossen geplant om biodiversiteit te bevorderen en werken aan maatschappelijke impact via de Deloitte Impact Foundation. Daarnaast hebben we onze voertuigenvloot verduurzaamd met elektrische auto’s en deelvervoer.”
Nog een voorbeeld dat haar bijzonder inspireert is de samenwerking met WWF, waarbij een van haar collega’s een AI-tool ontwikkelde om ontbossing te voorspellen en te voorkomen. Een voorbeeld van samen duurzame impact realiseren, in dit geval om het tropisch regenwoud te redden.
Wat Tülay het meest waardeert aan de duurzaamheidsaanpak van Deloitte is het multidisciplinaire model dat wordt gehanteerd. “Bij complexe duurzaamheidsvraagstukken werken we samen met collega’s uit verschillende disciplines, van datawetenschappers tot strategische consultants. Hierdoor kunnen we onze klanten een holistische aanpak bieden.”
Zelf initieerde ze binnen Deloitte bijvoorbeeld het Sustainability Café. “Dit is een plek waar collega’s samenkomen om over duurzaamheid te praten, ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Deze sessies geven me enorm veel energie”, legt ze uit.
De cruciale rol van duurzaamheidsrapportages
In een wereld waar duurzaamheid en transparantie steeds belangrijker worden, ziet ook Tülay een groeiende vraag naar betrouwbare duurzaamheidsrapportages.
Volgens haar is dit geen kwestie van het afvinken van eisen, maar een strategisch instrument. “Duurzaamheidsrapportages bieden inzicht in de milieu-, sociale en governance-impact (ESG) van een organisatie. Ze zijn een middel om verantwoording af te leggen aan stakeholders, terwijl ze tegelijkertijd bedrijven helpen hun doelen op lange termijn af te stemmen op maatschappelijke verwachtingen.”
Toch liggen er volgens de senior manager grote uitdagingen op dit gebied. Ze merkt op dat organisaties vaak worstelen met het betrekken van hun volledige waardeketen in duurzaamheidsdoelstellingen. “Het verzamelen van de juiste data is complex, en het vergt samenwerking tussen verschillende partijen.”
Betrek de waardeketen
Een andere uitdaging, zo legt Tülay uit, ligt in het betrekken van de waardeketen bij duurzaamheidsdoelen. “Organisaties moeten verder kijken dan alleen hun eigen operaties, wat uitdagend kan zijn bij het verzamelen van alle relevante informatie. Het balanceren van kortetermijn-economische doelen met langetermijnduurzaamheidsdoelen kan een behoorlijke uitdaging zijn.”
Volgens Tülay ligt de sleutel in bewustwording op bestuursniveau. “Mijn advies aan bestuurders en toezichthouders is om duurzaamheid te integreren in strategische besluitvorming. Het draait om het maken van keuzes die niet alleen voldoen aan regelgeving, zoals CSRD, maar ook bijdragen aan een langetermijnvisie voor de organisatie.”
Met de zekerheid die haar opgestelde ‘assurance statements’ bieden, wil Tülay in elk geval het vertrouwen van stakeholders versterken. “Mijn doel is rapportages te creëren die volledig transparant en betrouwbaar zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor de organisatie, maar ook voor de bredere samenleving.”
Betrokkenheid van medewerkers en klanten
Transparante communicatie is dan ook essentieel voor het betrekken van zowel collega’s als klanten bij duurzaamheidsinitiatieven, benadrukt ze. “Bij Deloitte betrekken we onze medewerkers actief bij duurzaamheidsprojecten, bijvoorbeeld via werkgroepen en door het organiseren van workshops en trainingen. Het doel is om een cultuur te creëren waarin duurzaamheid centraal staat en iedereen zich verantwoordelijk voelt.”
“Als auditor zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om de jaarverslagen van klanten kritisch te beoordelen en waardevolle feedback te geven, zodat deze zo transparant en evenwichtig mogelijk zijn. Dit is wat de samenleving van ons verwacht, en ik probeer deze verwachtingen in onze rol als auditors zoveel mogelijk te realiseren.”
Kennisdeling en samenwerking voor duurzame verandering
Volgens Tülay ligt de sleutel tot duurzame verandering dan ook vooral in kennisdeling. Om die reden zet ze zich niet alleen binnen Deloitte in, maar stimuleert ze ook buiten de organisatie gesprekken over duurzaamheid.
“Ik werk samen met partners zoals de NBA en organiseer podcasts (Tülay is bestuurder en host bij BusySeasonTalks) en trainingen. Zo proberen we ESG-kennis te verspreiden, van accountants en auditors tot juristen en toezichthouders.”
Zo blijft Tülay de komende tijd opdrachtgevers op allerlei vlakken ondersteunen bij hun duurzame initiatieven. “Met transparantie en samenwerking kunnen we échte verandering realiseren”, rondt de Deloitter af.