Act Right lanceert propositie voor CSRD-compliance én strategische verduurzaming
Act Right heeft een nieuwe propositie gelanceerd voor CSRD-compliance en strategische verduurzaming. Daarmee helpt het transitiebureau bedrijven niet alleen voldoen aan de Europese duurzaamheidsrichtlijnen, maar ook hun bedrijfsvoering structureel te verbeteren en toekomstbestendig te maken.
De invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door de Europese Unie verplicht veel bedrijven om gedetailleerde rapportages op te leveren over hun prestaties op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en governance (ESG).
Het naleven van de nieuwe richtlijn vereist flink wat specialistische kennis – en die ontbreekt nogal eens. Veel organisaties vrezen dan ook de mogelijke gevolgen van non-compliance, weet Richard van Gemert, medeoprichter van Act Right: “Denk bijvoorbeeld aan mogelijke imagoschade en juridische sancties.”
Veel liever benadrukt Van Gemert echter de vaak genegeerde keerzijde van dergelijke risico’s: de CSRD biedt bedrijven ook een enorme kans.
“Zeker, het is een verplichting”, erkent hij, “maar wel een die bedrijven heel veel aanknopingspunten biedt om hun duurzaamheidsresultaten te verbeteren en hun interne processen te optimaliseren, waardoor ze klaar zijn voor de toekomst en daadwerkelijk een positieve verandering kunnen realiseren.”
Act Right spoort bedrijven dan ook aan om de regelgeving aan te grijpen om een integrale verduurzaming van bedrijfsprocessen te realiseren, en zo een strategische voorsprong op te bouwen. Om ze hierbij te helpen, heeft de specialist in duurzaamheidstransities een nieuwe propositie gelanceerd.
“We bieden bedrijven zekerheid en betrouwbaarheid bij elke stap van het CSRD-proces.”
“Onze benadering ondersteunt bedrijven niet alleen bij compliance, maar ook bij het integreren van duurzaamheid in hun core business, wat op de lange termijn leidt tot verhoogde waarde en concurrentievoordeel”, aldus Van Gemert.
Naleving
Het begint wel met het waarborgen van naleving, legt hij uit. “Wij begeleiden bedrijven door het gehele CSRD-traject, van data-analyse tot het daadwerkelijk doorvoeren van nieuwe processen en werkwijzen en het verbeteren van rapportages.”
Een van de belangrijkste uitdagingen van de CSRD is dat de data uit verschillende hoeken komen. “Het is zeer gefragmenteerd. Het is essentieel om de databehoeften goed in kaart te brengen, te bepalen waar deze informatie te vinden is en vervolgens de organisatie zo in te richten dat deze data efficiënt verzameld en geanalyseerd wordt.”
Om ervoor te zorgen dat alle stappen zorgvuldig worden doorlopen, heeft Act Right een proces voor assurance ingebouwd in zijn aanpak. “Ons ecosysteem is gebaseerd op assurance, de cruciale eerste stap naar compliance. We bieden bedrijven zekerheid en betrouwbaarheid bij elke stap van het CSRD-proces”, aldus Van Gemert.
“Door onze systematische en gestructureerde aanpak kunnen we bedrijven ook begeleiden in het opzetten van interne processen die data-analyse en rapportage efficiënter maken, met als resultaat accurate, tijdige en betrouwbare rapportages.”
Strategisch verduurzamen
Na de naleving komt de volgende fase: strategisch verduurzamen. “Het gaat erom de inzichten die tijdens het CSRD-traject zijn opgedaan te gebruiken om andere verduurzamingstrajecten te realiseren en ervoor te zorgen dat deze verduurzaming een blijvende impact heeft”, vertelt Van Gemert.
“We helpen bedrijven om blijvende waarde te creëren door duurzame innovatie en verbeterde bedrijfsvoering.”
Hij legt uit hoe Act Right bedrijven de mogelijkheid biedt om hun interne processen te optimaliseren, wat de duurzaamheid op meerdere vlakken versterkt. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van energie-efficiëntie door het optimaliseren van productieprocessen of het verlagen van CO2-uitstoot door het verduurzamen van de toeleveringsketen.
“Door onze ervaring op het gebied van CO2-reductie, energiebesparing en duurzame innovatie, begeleiden we bedrijven bij het realiseren van meetbare resultaten en blijvende waardecreatie”, schetst Van Gemert.
Ook innovatie biedt belangrijke kansen. Door duurzaamheid als ontwerpprincipe te integreren in nieuwe producten en diensten, kan een vliegwieleffect worden gecreëerd. “We helpen bedrijven daarbij door duurzaamheid vanaf de eerste ontwerpfase in producten te integreren.”
Integrale aanpak
Nu veel bedrijven moeten voldoen aan de vereisten van de CSRD, zijn de voorbereidingen overal in volle gang. Tevens staan diverse adviesbureaus klaar om ze te helpen bij dit proces.
Gevraagd hoe Act Right zich met de nieuwe propositie onderscheidt van al die andere partijen, wijst Van Gemert er ten eerste op dat het bureau zich volledig heeft gespecialiseerd in duurzaamheidstransities. “Onze missie is bijdragen aan systeemverandering. Vanuit deze holistische benadering gaat onze aanpak veel verder dan het compliant maken van organisaties.”
Dit uit zich in de integrale oplossing, evenals het “zorgvuldig opgebouwd ecosysteem van partners en expertise”, geeft hij aan. “Onze kracht ligt in het samenbrengen van de benodigde kennis en middelen. Door het combineren van technische expertise, transitiemanagement en betrokkenheid creëren we realistische, haalbare oplossingen die daadwerkelijk impact maken.”
“Zo maakt onze aanpak het verschil”, vat hij samen. “We helpen bedrijven om blijvende waarde te creëren door duurzame innovatie en verbeterde bedrijfsvoering.”