Initiatieven ter besparing brandstofkosten nemen toe

27 februari 2013 Consultancy.nl

In deze tijden van economische krimp is het zowel voor gezinnen als voor bedrijven zaak om ieder dubbeltje om te draaien. Men wordt steeds inventiever als het gaat om het besparen op en terugdringen van onnodige uitgaven. Het reduceren van benzinekosten heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen als gevolg van twee belangrijke ontwikkelingen: de groeiende populariteit van zuinige auto’s en een groter bewustzijn van de locatie van goedkopere tankstations.

Beloningssysteem voor werknemers
Waar particulieren zich al veel eerder realiseerden dat het zeer lucratief kan zijn om een stukje om te rijden en bij een goedkopere pomp te tanken dan de bezinestations die direct aan de rijks- of snelweg liggen, was dat voor veel werknemers met een auto en tankpas van de zaak vaak teveel moeite. Sommige werkgevers zijn nu echter gestart met initiatieven waarbij werknemers die goedkoper tanken en daarmee het bedrijf geld besparen worden beloond, bijvoorbeeld middels cadeau’s.

Wagenpark
Ook de bewuste keuze om het wagenpark van een onderneming samen te stellen op basis van brandstofzuinigheid lijkt door steeds meer ondernemingen te worden genomen. KPMG presenteerde onlangs een onderzoek waaruit bleek dat negentig procent van de topmanagers in Nederland fuel efficiency het belangrijkste criterium vinden bij het uitzoeken van bedrijfswagen. Autofabrikanten zijn hierop ingesprongen door een scala aan zuinigere modellen aan te bieden, zoals de Honda Accord en CRZ. Ook werken autofabrikanten hard aan de brandstofzuinigheid van SUVs en luxe wagens.

Het mooie van dergelijke maatregelen is dat er kan worden bezuinigd zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit van het werk dat bedrijven leveren. Een beloningssysteem voor werknemers die de moeite nemen om op zoek te gaan naar tankstations met lagere prijzen levert een win-win situatie op voor werkgever en werknemer. Het tanken van brandstof bij een goedkopere pomp doet niets af aan de kwaliteit van de benzine en de nieuwe generatie milieuvriendelijke auto’s biedt evenveel comfort en rijplezier als wagens met een hoger brandstofverbruik per kilometer. Hoewel deze besparingen alleen wellicht niet genoeg zullen zijn om ondernemingen goed door de economische crisis te loodsen vormen ze in ieder geval een belangrijke stap in de goede richting.

Nieuws

Meer nieuws over