Hoe AI-gedreven simulaties kunnen helpen crisisscenario’s af te wenden

12 november 2024 Consultancy.nl

Organisaties kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden te maken krijgen met vele problemen. Een goede voorbereiding helpt niet alleen om deze uitdagingen aan te vliegen, het levert zelfs een concurrentievoordeel op. Voor een goede voorbereiding kunnen AI-gedreven crisissimulaties uitkomst bieden. We spraken erover met Maarten Schreuder en Rob Grondhuis van advieskantoor Protiviti.

Inbreuken op de cyberbeveiliging, geopolitieke crises, teruglopende markten, verlies van kritieke data, falende producten en reputatieschandalen – het zijn slechts een paar voorbeelden uit een lange lijst van mogelijke crisissituaties die een bedrijf heel snel uit balans kunnen brengen, vooral wanneer zij hier niet goed op voorbereid zijn.

AI-gedreven crisissimulaties hebben zich bewezen als een krachtig hulpmiddel voor bedrijven die op alles goed voorbereid willen zijn. Deze aanpak biedt volgens Maarten Schreuder en Rob Grondhuis van Protiviti waardevolle trainingsoefeningen, waarmee teams zich, “effectiever dan met traditionele methoden” kunnen voorbereiden op wat komen gaat.

Op alles voorbereid

“In een wereld waar onvoorspelbaarheid de norm is geworden, zijn organisaties voortdurend op zoek naar innovatieve methoden om ervoor te zorgen dat hun teams voorbereid zijn op elke crisis”, begint Schreuder. “Traditionele trainingsmethoden schieten tekort bij het simuleren van de complexiteit van echte crises en zijn vaak niet afgestemd op de organisatie. Dit is precies waar AI-gedreven crisissimulatie om de hoek komt kijken.”

Het voorbereiden op crises blijft een belangrijke blinde vlek voor veel organisaties. Sommige leiders hebben dit aan den lijve ondervonden, toen de Covid-19-pandemie zorgde voor enorme chaos en de veerkracht van bedrijven zwaar op de proef werd gesteld. Tel daar bij op de vele, continue bedreigingen waar bedrijven vandaag mee te maken krijgen.

“Denk aan digitale criminelen die misbruik maken van zwakke plekken in de beveiliging door middel van ransomware en phishing via zakelijke e-mail. Problemen kunnen met name acuut zijn binnen bedrijfskritische afdelingen, zoals de IT-afdeling”, zegt Grondhuis, die erop wijst dat meer dan de helft van de IT-bedrijven in de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad met een significant downtime-incident.

Dergelijke incidenten kunnen bedrijven miljoenen euro’s aan gederfde inkomsten of schade kosten.

AI-gedreven crisissimulatie: Hoe het werkt

De onderscheidende waarde van een AI-gestuurde crisissimulatie ligt in de mogelijkheid om levendige, op maat gemaakte scenario’s te creëren, die op verschillende manieren verlopen afhankelijk van de reacties van gebruikers. Op die manier biedt het een onbeperkte en willekeurige reeks uitkomsten.

“Reacties worden in real time teruggekoppeld naar het AI-model, waardoor ze het verloop van de crisis kunnen bepalen.”

“In tegenstelling tot traditionele methoden met vooraf gedefinieerde scenario’s, zorgen AI-gedreven crisissimulaties voor nieuwe ontwikkelingen naarmate het scenario zich ontvouwt”, legt Schreuder uit.

“De reacties van deelnemers tijdens de crisissimulatie-oefening hebben direct invloed op het scenario en de verdere ontwikkelingen, wat bij traditionele oefeningen minder vaak het geval is. Hun reacties worden in real time teruggekoppeld naar het AI-model, waardoor hun acties het verloop van de crisis kunnen beïnvloeden en bepalen.”

Door het element van AI ontstaat volgens Schreuder en Grondhuis een veel realistischere en meer boeiende oefening, die dichter in de buurt komt van een echte crisis dan traditionele simulaties. In plaats van enkel een statisch mechanisme gaat het hierbij juist om uitgebreide oefeningen die worden uitgevoerd door experts, terwijl er een AI-model op de achtergrond draait.

“AI-gedreven crisissimulaties moeten worden geleid door experts die de deelnemers aanmoedigen om kritisch te denken en beslissingen te nemen”, voegt Grondhuis toe. “Ze moeten het model kunnen sturen en corrigeren waar nodig. Wanneer er wordt gewerkt met deskundige begeleiding en er sprake is van interactieve elementen, zorgen deze simulaties voor een sterke betrokkenheid en betere leerresultaten.”

Het belang van simulaties

Dit soort simulaties zijn volgens de twee experts belangrijk omdat ze bedrijven helpen zich voor te bereiden op het onvoorziene, effectiever te reageren op noodsituaties en potentiële schade te beperken. “Simulaties helpen organisaties om kritieke reactievaardigheden te testen en verbeteren, waardoor de veerkracht van de organisatie wordt versterkt”, zegt Schreuder.

Ook helpen ze volgens Grondhuis bij het opbouwen van een cultuur van continu bewustzijn van het risicolandschap. “Crisissimulatieoefeningen leren werknemers wat hun rol is tijdens crises en maken hen meer bewust van de potentiële bedreigingen.”

“Hoewel het onmogelijk is om je voor te bereiden op alle mogelijke crisisscenario’s, helpt regelmatig simuleren bij het vergroten van de veerkracht van een organisatie en zorgt het voor betere, efficiëntere en meer zelfverzekerde besluitvorming tijdens real-life gebeurtenissen”, besluit hij.

More on: Protiviti
Netherlands
Company profile
Protiviti is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Protiviti is a Local partner of Consultancy.org in Middle East, India, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.