Financieel welzijnsniveau van Nederland lager dan dat van grootste economieën
Het financiële welzijnsniveau van Nederlanders ligt onder dat van het gemiddelde van acht van de tien grootste economieën ter wereld. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Deloitte.
Aan de hand van zes pijlers rangschikt het accountants- en advieskantoor sinds 2020 landen op de financiële welzijnsindex. De pijlers richten zich op verschillende aspecten van de ervaringen van consumenten. Zijn ze bijvoorbeeld tevreden over hun hoeveelheid spaargeld? En hebben ze vertrouwen in hun vermogen om aan betaalverplichtingen te voldoen?
Uit de meest recente editie van het Deloitte-onderzoek (‘ConsumerSignals’) komt naar voren dat de score van Nederland op de financiële welzijnsindex (102,6) dit jaar lager ligt dan het gemiddelde van acht van de tien grootste economieën ter wereld (104,5).
Het is niet voor het eerst dat Nederland het moet afleggen tegen dit gemiddelde. Sinds september 2022 – al bijna twee jaar dus – is de Nederlandse indexscore lager dan het gemiddelde van acht van de tien grootste economieën ter wereld. Tussen september 2021 en augustus 2022 kwam Nederland nog boven het gemiddelde uit.
Financiële toekomst
Het aantal Nederlanders dat vertrouwen heeft in hun eigen financiële toekomstperspectief is de afgelopen jaren wel toegenomen. Zo zegt 42% van de Nederlanders over vijf jaar genoeg geld te hebben om een optimaal leven te leiden. In september 2022 was dat nog 34%.
Niettemin denkt de meerderheid van de Nederlanders dus dat ze over vijf jaar niet genoeg geld hebben om een optimaal leven te leiden. “In zekere zin is dat in lijn met de score van Nederland op de financiële welzijnsindex”, aldus Deloitte.
Inflatiezorgen
Er bestaan verschillende redenen waarom veel Nederlanders niet zoveel vertrouwen hebben in hun persoonlijke financiële toekomst. Een belangrijke is de hoge inflatie – volgens het CBS was de inflatie in juli 2024 nog altijd 3,7%, terwijl circa 2% het streven is (op last van de ECB).
Uit het onderzoek van Deloitte blijkt dat 68% van de Nederlandse consumenten zich op dit moment zorgen maakt over geldontwaarding. Wereldwijd gaat het om 73% van de respondenten.
Daarmee zijn de mondiale inflatiezorgen de afgelopen maanden wel iets afgenomen. In september 2023 kwam het wereldwijde gemiddelde namelijk uit op 77%.
In Nederland was in diezelfde periode sprake van een vergelijkbare trend: in september vorig jaar maakte 78% van Nederlanders zich zorgen over stijgende prijzen.