Adviesbureau helpt Natuurmonumenten met bestrijden van exotische plant
Natuurmonumenten heeft een ecologisch adviesbureau ingeschakeld voor het bestrijden van een exotische plant in Zuid-Limburg.
Het gaat om de watercrassula. Dat is een in de winter groenblijvende plantensoort, die zowel op het land als in het water kan groeien. De plant komt oorspronkelijk uit Australië. Sinds om en nabij 1950 komt de watercrassula ook in Nederland voor, waar deze exoot zich invasief gedraagt.
Op hemelsbreed anderhalve kilometer van de Duitse grens ligt het Zuid-Limburgse natuurgebied de Brunssummerheide, dat last heeft van de watercrassula. De plant verspreidt zich bijvoorbeeld via schoenzolen of vogels en honden, die een duik nemen in een ven of een meertje, met alle gevolgen van dien.
Verschillende waterpartijen van de Brunssummerheide zijn intussen aangetast door de plant. De watercrassula woekert in de natuur bijna onbelemmerd voort. Zo kan de plant in vijvers als een deken over alle andere planten heen groeien en ze verstikken.
De watercrassula heeft in ons land niet echt natuurlijke vijanden. Wel is bekend dat een rups van een bepaald soort nachtvlinder de plant wel een lekker hapje vindt. Momenteel wordt onderzocht of dit beestje op grote schaal kan worden uitgezet op de Brunssummerheide.
Mocht deze oplossing tekortschieten, dan moeten de besmette waterpartijen mogelijk worden gedempt met een laag zand. Want alleen zo kan de voortwoekerende watercrassula een halt toegeroepen worden. In Drenthe is om deze reden overigens al een vijver gedempt in een natuurgebied.
Met wortel en tak uitroeien
Op dit moment is Natuurmonumenten druk in de weer met het beheersen van de watercrassula. Zo zijn delen van de hei met prikkeldraadhekken afgezet, zodat niemand in de buurt van besmette vijvers komt.
De komende tijd zal Natuurmonumenten samen met een ecologisch adviesbureau gaan kijken hoe de watercrassula met wortel en tak kan worden uitgeroeid op de Brunssummerheide.
Bekend probleem
In Nederland veroorzaken ook andere exoten behoorlijk wat problemen. De Amerikaanse rivierkreeft leeft sinds 1984 in ons land en veroorzaakt sinds enige tijd de nodige trammelant in de rivieren van de gemeente Dronten (Flevoland), die vallen onder het waterschap Zuiderzeeland.
Volgens het waterschap tast de Amerikaanse rivierkreeft de waterkwaliteit aan. Twee jaar geleden schakelde het ecologisch adviesbureau Waardenburg in om te bepalen of er een verband bestaat tussen de exotische kreeft en de ondermaatse waterkwaliteit.
Inmiddels is duidelijk dat de rivierkreeft inderdaad een negatieve impact heeft op de waterkwaliteit van de rivieren in Dronten. Om die reden wordt het dier momenteel op allerlei manieren bestreden: naast dat de kreeft handmatig wordt gevangen, legt het Waterschap ook een takkenbos aan.