BearingPoint ontwikkelt handleiding cloud computing

29 januari 2013 Consultancy.nl

Cloud technologie wordt al jaren gezien als een megatrend in de IT branche. Door de vele voordelen van de nieuwe technolgie, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenbesparing is het marktaandeel van cloud computing in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Toch bestaan er nog steeds twijfels over cloud, waaronder over de beveiliging van gegevens, over betrouwbaarheid en naleving. Deze twijfels leiden in veel gevallen tot een patstelling, aangezien ondernemingen nog steeds niet zeker weten of ze zich moeten inlaten met dienstverleningsmodellen op basis van de cloud. Volgens BearingPoint ligt de sleutel voor een succesvolle invoering van cloud in ‘vertrouwen’. Het adviesbureau heeft daarom een praktische handleiding ontwikkeld waarmee bedrijven en leveranciers de mate van vertrouwen in cloud oplossingen kunnen meten.
 
Cloud Trust Pyramid
De ‘Cloud Trust Pyramid’ van BearingPoint geeft inzicht in de verschillende relaties tussen organisaties en hun cloud-dienstverleners. Vertrouwen staat in het raamwerk centraal: vertrouwen wordt gezien als een voorwaarde om diensten naar de cloud over te hevelen. De ‘Cloud Trust Pyramid’ bestaat uit vier niveaus: Trust Foundation & Co-operation, Compliance and Privacy, Security & Accessibility en Business Model & Governance. Elke laag omvat harde aspecten zoals regulering en standaarden, maar ook zachte factoren zoals vertrouwen en culturele verschilllen.
 
BearingPoint - Cloud Trust Pyramid
 
Daarnaast helpt het model bedrijven met de transitie naar cloud en geeft het adviezen over mogelijke inrichtingsprincipes. Per laag biedt het adviesbureau een checklijst met de belangrijkste factoren die beschouwd moeten worden. Bovendien bevat elke laag 5 tot 6 tips die gebaseerd zijn op door het adviesbureau verzamelde “best practice” voorbeeldprojecten.
 
Stefan Pechardscheck, partner bij de Duitse praktijk van BearingPoint: "In de omvangrijke, binaire wereld van cloud computing, is vertrouwen een kwetsbare en onnauwkeurige variabele, maar wel een van overweldigend belang. Vertrouwen is het belangrijkste punt, wanneer processen worden overgeheveld naar de cloud. Doordat we hebben gekeken naar bedrijfsmodellen, beveiliging, toegankelijkheid, naleving en gegevensprivacy over de hele wereld, hebben we een definitieve praktische handleiding ontwikkeld voor bedrijven die willen beoordelen, hoe cloud computing voor hen zou kunnen werken".

Nieuws

Meer nieuws over