Lianda Leeggangers en Katharina Ortlepp over hun start bij ACE

25 juni 2024 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Lianda Leeggangers en Katharina Ortlepp sloten zich in het eerste kwartaal van 2023 aan bij ACE + Company. We spraken met de twee consultants over hun eerste jaar bij het adviesbureau en vroegen hen naar hun hoogtepunten.

Het tweetal, beiden onderdeel van de adviespraktijk van ACE, maakte vorig jaar de overstap vanuit de bankensector, waarbinnen ze jarenlang werkzaam zijn geweest op het gebied van finance, regelgeving, risk management en het doorvoeren van complexe verandering.

“Na lange tijd bij een bank te hebben gewerkt, was ik erg benieuwd hoe ik de overstap naar een andere werkomgeving zou vinden”, vertelt Lianda Leeggangers. “Mijn kracht zit in het combineren van inhoudelijk kennis met een strategische blik, waarbij ik een passie heb voor het vinden van elegante, simpele oplossingen voor complexe vraagstukken. Dit sluit goed aan bij wat management consultants doen.”

Lianda Leeggangers en Katharina Ortlepp over hun start bij ACE

En zo waagde Leeggangers na 19 jaar Rabobank (in haar laatste rol fungeerde ze als senior risk officer, met een focus op value chain finance) de overstap naar de consultancybranche, en naar ACE.

De overstap naar ACE van collega Katharina Ortlepp verliep net even anders. Zo was ze net verhuisd naar Nederland vanuit Zwitserland en had ze een sabbatical genomen van haar functie als senior productmanager bij Credit Suisse. Deze tijd gebruikte Ortlepp om goed na te denken over het vervolg van haar carrière.

Binnen de bankensector leerde Ortlepp veel over de omgang met veranderingen in wet- en regelgeving – denk aan het aansturen van de implementatie van de vereiste IT-veranderingen, het opbouwen van nieuwe controleraamwerken, het verzorgen van gebruikerstrainingen en het onderhouden van contacten met de toezichthouder.

“De overstap naar de consultancy en ACE voelde natuurlijk”

Ze voelde echter steeds sterker de behoefte om deze vaardigheden toe te passen bij meerdere bedrijven, in plaats van alleen intern binnen één organisatie. Zodoende voelde de overstap naar de consultancy en naar ACE “natuurlijk” aan, zo vertelt ze. “Bij mijn sollicitatie voelde ik meteen een klik.”

Ortlepp legt vervolgens uit hoe ze, net als ACE, verandering graag vanuit een holistisch perspectief benadert en hoe ze altijd op zoek gaat naar een oplossing die voor iedereen werkt. “Mijn collega's bij ACE delen deze passie.” En hoewel haar nieuwe rol bij ACE even wennen was (“ik moest groeien in mijn nieuwe rol…en uit mijn comfortzone stappen”), verliep de onboarding soepel voor Ortlepp. “Vooral ook door de fijne steun van mijn collega’s”, benadrukt ze.

Impact maken bij opdrachtgevers

Sinds hun start bij ACE heeft het tweetal diverse opdrachtgevers mogen adviseren over en ondersteunen bij het doorvoeren van verandering als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving.

Het in 2016 opgerichte ACE is gespecialiseerd in deze regulatory change binnen de financiële sector. Het in Amsterdam gevestigde advieskantoor werkt vooral voor financiële instellingen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en toezichthouders.

“Bij ACE werk je aan uitdagende regulatory change projecten in de financiële sector”

In haar eerste rol binnen ACE heeft Ortlepp als consultant mogen bijdragen aan een project binnen een financieringsmaatschappij. ACE hielp de organisatie met een risk & control self assessment, om zo compliant te kunnen zijn met ECB-richtlijnen met betrekking tot klimaatrisico’s.

“Het project was buitengewoon interessant, omdat klimaatrisico raakt aan alle aspecten van het risicolandschap van een bedrijf”, vertelt Ortlepp. “Het heeft echt geholpen dat ik al ervaring had in het werken met verschillende afdelingen en het managen van grotere projecten. Hierdoor was ik in staat om de diverse input te verbinden en een holistisch beeld voor de opdrachtgever te schetsen.”

In navolging van dat project, houdt Ortlepp zich momenteel ook bezig met het implementeren van een controlekader voor kredietrisico bij een middelgrote bank. “Ik geniet er erg van om met alle verschillende stakeholders samen te werken, zodat ik een kader kan opzetten dat echt voor hen werkt en dat de risico's effectief beheersbaar maakt. We zorgen voor volledige traceerbaarheid, van regelgeving tot de individuele controle, en het is geweldig om te zien hoe alles samenkomt.”

Leeggangers, op haar beurt, kreeg in haar eerste rol bij ACE de kans om haar uitgebreide risk managementkennis in te zetten bij een middelgrote bank. “Hier heb ik geholpen een nieuw beleidsreaamwerk op te zetten op het gebied van kredietrisico. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het opzetten van een risico- en controlekader, om te zorgen voor naleving van het kredietrisicobeleid en effectief risk management.”

Op dit moment werkt ze aan twee projecten tegelijkertijd. “Bij een klant ben ik betrokken bij de voorbereidingen op de nieuwe EU-regelgeving Digital Operation Resilience Act (DORA), en het andere project waar ik aan werk omvat het opzetten van een gecoördineerde aanpak voor financiële instellingen, ten aanzien van alle processen die verband houden met de toezichthouder”, legt Leeggangers uit.

Bij ACE overheerst het ‘wij’-gevoel

Goed kunnen aarden bij een nieuwe werkgever en werkplek kan voor sommige professionals een heuse uitdaging zijn. Voor het ervaren tweetal echter, sloot de cultuur binnen ACE vanaf het begin uitstekend aan.

Zo was Leeggangers na haar vorige functie vooral op zoek naar een kleinere organisatie, één waar wel het internationale karakter behouden bleef en waar een ‘wij’-gevoel zou overheersen. Bij het team van ACE vond ze precies waarnaar ze zocht. “Mijn collega’s hebben ervoor gezorgd dat ik mij binnen het team snel thuis voelde”, legt ze uit. “Bovendien krijg ik bij ACE alle ruimte om mij persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.”

“Ik krijg alle ruimte om echt impact te maken”

Vooral dat laatste punt herkent ook Ortlepp, die laat weten: “Ik vind het geweldig dat ik aan iedereen alles kan vragen. We hebben zoveel mensen met verschillende vaardigheden, diverse achtergronden en ruime expertise, en iedereen hier is open, behulpzaam en ondersteunend. Er valt zoveel te leren van elkaar. Ik voelde me vanaf de allereerste dag op mijn gemak.”

“En ook als er iets is dat ik wil starten of veranderen, is het antwoord meteen: ja, doe het! Ik hoef niet eerst goedkeuring te krijgen voor iedere stap die ik wil zetten. Als ik een goed idee opper dan kan ik daar mee aan de slag, ik krijg alle ruimte om echt impact te maken.”

ACE onderscheidt zich door ‘met’ de klant te werken

Ortlepp en Leeggangers hebben in hun vorige functies binnen de bankensector tal van externe adviesbureaus, die ondersteunden bij verandertrajecten, zien komen en gaan. In het geval van Leeggangers kan ze, nu ze vanuit ACE zelf aan de klantzijde opereert, goed oordelen over hoe ACE zich met zijn aanpak van concurrenten weet te onderscheiden.

Zo legt ze om te beginnen uit, hoe ACE zich in zijn klantwerk volledig toelegt op het structureren, sturen en implementeren van veranderende wet- en regelgeving in de financiële sector. “ACE doet dat vanuit een breed scala aan specialismen, die wij in combinatie met onze unieke methodologie inzetten.”

“Wij gebruiken ons eigen bewezen concept. Het ‘ACE RegCompass Framework’ stelt ons in staat om een overzicht te creëren van alle noodzakelijke veranderingen in respons op veranderende of nieuwe wet- en regelgeving. Dit zorgt ervoor dat we een effectieve strategie kunnen bepalen. Bovendien gebruiken we door onszelf ontwikkelde AI-tooling, die organisaties helpt om hun verplichtingen omtrent wet- en regelgeving meer effectief en efficiënt te managen.”

“ACE werkt in de eerste plaats ‘met’ de klant, niet alleen ‘voor’ de klant”

Ook volgens Ortlepp verschilt de aanpak van ACE sterk van die van de concurrenten, met wie ze destijds zelf, in haar eerdere rollen en ‘aan de andere kant van de tafel’, samenwerkte. Volgens haar zijn het de “kleine en zeer effectieve teams van ACE, in combinatie met de inzet van de AI-tools” die voor de opdrachtgevers “echte USPs” zijn.

En, net zo belangrijk, is volgens Ortlepp ook “de manier waarop ACE samenwerkt met klanten, met een focus op langetermijn- en tastbare resultaten”.

“ACE werkt in de eerste plaats ‘met’ de klant, niet alleen ‘voor’ de klant. We ondersteunen onze klanten in een cruciale fase van hun projecten, maar ons doel is altijd om hen in staat te stellen het zelf te doen in de toekomst. Dat omvat ook het vinden van een oplossing die is afgestemd op hun specifieke behoeften en die voor hen werkt – ook op de lange termijn”, rondt Ortlepp af.