Pim te Loeke over zijn rol als consultant publieke sector bij Möbius

20 juni 2024 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vier maanden terug sloot Pim te Loeke zich bij aan bij Möbius als Consultant publieke sector. Daarmee maakte hij de switch van intern adviseur binnen het publieke domein naar een meer externe adviesrol. We spraken Pim over zijn overstap, zijn start en waar hij zich tegenwoordig zoal mee bezighoudt.

Pim te Loeke heeft bijzondere loopbaan achter de rug, die ooit begon in het voetbal. Zo speelde hij bijna acht jaar als professioneel voetballer bij De Graafschap en later jarenlang als keeperstrainer.

Na deze sportcarrière koos Pim ervoor zijn loopbaan te vervolgen binnen de publieke sector. Bij De Toekomst van Brabant, een samenwerkingsverband van Brabantse overheidsorganisaties, volgde hij een traineeship. Vanuit dat traject deed Pim bij verschillende overheidsorganisaties ervaring op in het sociaal domein, ruimtelijk domein en in de politiek.

Pim te Loeke over zijn rol als consultant publieke sector bij Möbius

Na zijn traineeship ging hij aan de slag al junior Statenadviseur bij de griffie van de Provincie Noord-Brabant, waarbij zijn focus lag op onder andere de Provinciale Statenverkiezingen, de onboarding van nieuwe politici en informatiemanagement van de Staten.

‘Hart voor de publieke sector’

De afgelopen jaren droeg Pim aan deze publieke organisaties vooral vanuit interne rollen. Met zijn overstap naar Möbius is hij nu vooral van toegevoegde waarde als extern adviseur. “Voor mij is het consultancyvak nieuw, maar wat mij aantrekt is de dynamiek. Je bent tegelijk op meerdere vakgebieden actief en daarin moet je soms snel schakelen”, motiveert Pim zijn keuze.

“Mijn hart ligt bij de publieke sector, of dit nou intern of extern is. Ik krijg energie door het maken van impact en ik heb het gevoel dat de switch naar consultancy hieraan extra bijdraagt”, licht Pim verder toe. “Ik mag namelijk aan de slag met een probleem/ontwikkelingen en werk toe naar een concreet resultaat binnen een bepaalde tijd, vaak bij meerdere klanten tegelijk.”

“In de publieke sector hebben deze resultaten meestal direct invloed op de samenleving”, vervolgt Pim. “Daarnaast ben ik een generalist: ik vind het leuk om van veel zaken wat af te weten en bij te dragen aan een oplossing.”

“Deze werkwijze sluit goed aan bij Möbius, met name op het gebied van verandermanagement, procesadvies en resultaatgerichtheid. We helpen organisaties echt met het doorvoeren/doorleven van verandering op diverse niveaus.”

Een inhoudelijke match dus volgens Pim, die meteen toevoegt dat het net zo goed een gevoelskwestie is geweest: “In de eerste gesprekken kreeg ik gelijk een goed gevoel bij de mensen en het idee achter het bedrijf.”

‘Ik voelde me gelijk onderdeel van het team’

Bovendien kijkt hij terug op een “zeer prettige onboarding” bij zijn nieuwe werkgever: “Ik werd de eerste dag gelijk opgevangen en meegenomen in de organisatie. Ik kon de eerste week gelijk van start met projecten, met projectleiders die mij inhoudelijk goed meenamen in het werk. Daarnaast checkte veel collega’s regelmatig in, waardoor ik mij gelijk onderdeel van het team voelde.”

Nog een pluspunt is volgens Pim het gegeven dat hij bij Möbius volop de ruimte krijgt om zijn eigen ontwikkelpad vorm te geven: “Ik krijg veel vrijheid om mijzelf te ontwikkelen en te ontdekken waar mijn specialiteiten liggen.”

Ontwikkeling vormt dan ook een belangrijke rode draad in zijn loopbaan. “Bij de Toekomst van Brabant doorliep ik ook een intensief coaching traject. Ik merk dat de inzichten hieruit mij helpen bij mijn ontwikkeling als consultant.”

Vandaar ook dat Pim bij Möbius iedere kans aangrijpt om zijn adviesvaardigheden te versterken. “Ook bij Möbius heb ik de kans gekregen om meerdere trainingen te volgen (bij Möbius België). De inhoud van deze trainingen kon ik direct toepassen in mijn werk. Het is inspirerend om te zien waar we als Möbius mee bezig zijn op breder vlak.”

‘Mijn rol is enorm veelzijdig’

Op de vraag op wat voor opdrachten hij zich in zijn nieuwe rol zoal richt, laat Pim weten dat hij momenteel betrokken is bij maar liefst vier projecten. Zo werkt hij bij Gemeente Valkenswaard als adviseur dienstverlening aan de implementatie van nieuwe wetgeving en de ontwikkeling van een nieuw uitvoeringsprogramma.

Verder helpt hij Gemeente Heerlen hij bij het doorontwikkelen van het sociaal domein door middel van workshops die leiden tot een programma van eisen voor een nieuw zaaksysteem, ondersteunt hij het Openbaar Ministerie bij het programma Wet Open Overheid en assisteert hij bij Waterschap de Dommel de projectleider met projecten rondom assetmanagement en geodata.

“Werken aan deze diverse en uitdagende projecten maken mijn rol enorm veelzijdig. Van wetgeving en dienstverlening tot het sociaal domein en assetmanagement, in elke opdracht kan ik impact maken binnen het publieke domein”, besluit Pim.