BMC: Groningen baat bij gemeentelijke herindeling

03 november 2011 Consultancy.nl

De provincie Groningen zou zijn 25 gemeenten moeten samenvoegen tot acht. Dat concludeert adviesbureau Bestuur & Management Consultants (BMC) na een onderzoek naar gemeentelijke samenwerking en herindeling. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG).

Onderhuidse discussie
BMC stelt dat acht gemeenten voldoende moet zijn, maar presenteerde in zijn rapport ook mogelijkheden tot maximaal elf gemeenten. Het adviesbureau stelt dat er een publieke discussie moet komen over de gemeentelijke herindeling, omdat er inmiddels vele stemmen opgaan voor een samenvoeging van de Groningse gemeenten. Tevens bekritiseert het organisatieadviesbureau de onderhuidse discussies die zich in het bestuur afspelen. Gemeenten zouden de herindeling tegen willen houden en de provincie durft de plannen niet door te zetten, aldus de consultants. De politieke twijfel en angst van bestuurders zou het algemeen belang in de weg zitten.

Gemeenteniveau
Volgens de provincie Groningen moet de discussie primair worden gevoerd op gemeenteniveau. VGG-voorzitter Cor Drost stelt dat de gemeenten bereid zijn om bepaalde zaken op provinciaal niveau te besturen. Ook geeft hij echter aan dat er, behalve in het Oldambt, nog geen concrete plannen voor samenvoeging zijn gezet. “De voorzet van BMC is goed voor de discussie”, aldus Drost.

Nieuws

Meer nieuws over