Conclusion betreedt Duitse markt met overname van grote speler

05 juni 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Conclusion heeft zijn internationale activiteiten verder uitgebouwd met de overname van diva-e, een IT-consultancy en digital experience agency uit Duitsland.

Na eerder al te zijn uitgebreid naar Zuid-Afrika en Portugal, maakt Conclusion nu ook zijn entree in de Duitse markt. Dat doet het Utrechtse bedrijf door middel van een grote overname – het ingelijfde diva-e heeft ruim 800 digitale experts en een omzet van bijna €100 miljoen.

Engbert Verkoren, de CEO van Conclusion, laat weten verheugd te zijn met de deal, maar benadrukt tegelijkertijd dat het slechts het begin is van een groter offensief in ons buurland, met als doelstelling om een end-to-end speler van formaat te worden.

“In de Nederlandse markt ondersteunen we klanten over de volle breedte van businesstransformatie en IT-dienstverlening. Om klanten in Duitsland vergelijkbare ondersteuning en impact te garanderen, leggen we vandaag het fundament voor een sterk Conclusion-ecosysteem in Duitsland, te beginnen met de digital experience-diensten van diva-e”, aldus Verkoren.

Het Duitse diva-e is zo’n twintig jaar geleden opgericht in München en heeft vandaag de dag negen kantoren in Europa en één in de Verenigde Staten. Het bureau is een kruising tussen een consultancy en een digital agency, met diensten als digitale consulting, systeemimplementatie, digital experience, digitale marketing en cloud.

Klanten van diva-e zijn onder meer Alid, Carl Zeiss, Bentley, Allianz en voetbalclub Bayern München.

Conclusion neemt diva-e over van Emeram, dat sinds 2015 aan boord was als investeerder. Samen met Emeram werden twaalf kleinere bureaus opgekocht en samengevoegd tot één groter geheel, het huidige diva-e.

Verkoren laat weten dat Conclusion ruimte zal vrijmaken om diva-e te ondersteunen in zijn verdere groeiambitie. Ook kan diva-e putten uit het netwerk van zijn Nederlandse evenknie Conclusion Experience (voorheen 4NG Conclusion) en gebruikmaken van de delivery centers van Conclusion in Portugal en Zuid-Afrika.

“Dankzij de krachtenbundeling kan diva-e de groei versnellen en tegelijkertijd zijn autonomie, leiderschap en unieke cultuur behouden”, aldus Verkoren. “De klik tussen Conclusion en diva-e is bijzonder sterk. Diva-e kent net als wij een ondernemende en pragmatische cultuur waarin klantgerichtheid centraal staat.”

De deal wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 afgerond.

Emeram en diva-e werden tijdens het verkooptraject bijgestaan door UBS (banking), Boston Consulting Group (strategie), Alvarez & Marsal (financial due diligence) en Poellath (legal & tax). De dealmakers aan de zijde van Conclusion waren op het moment van schrijven niet bekend.