Investeerder koopt cosmetische klinieken Soap en BM Clinics

04 juni 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Cosmeticabedrijven Soap en BM Clinics zijn in handen gekomen van Vendis Capital. De investeerder heeft de ambitie om via een buy-and-build-strategie een grote kliniekketen op te tuigen.

Het in Amsterdam gevestigde Soap werd in 2005 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een keten van boutiqueklinieken actief vanuit zeven steden door het land. Soap levert een breed palet aan beautybehandelingen – van manicure tot facials en van injectables tot laser hair removal.

BM Clinics werd in 2013 gestart in Eindhoven en is inmiddels actief in negen steden. Het bedrijf richt zich volledig op injectables, waarbij de behandelingen uitsluitend uitgevoerd worden door artsen.

Investeerder koopt cosmetische klinieken Soap en BM Clinics

Onder de vlag van investeerder Vendis Capital willen de twee cosmetische bedrijven verder groeien. Op termijn zal dat gebeuren als onderdeel van een nieuwe groep. De investeringsmaatschappij verwacht de komende maanden meer branchegenoten over te nemen en het geheel onder te brengen onder één groep.

“Wij zijn enthousiast over de markt voor niet-invasieve cosmetische behandelingen en zien in Soap en BM Clinics sterke koplopers in deze snel groeiende, gefragmenteerde markt. Door het openen van nieuwe klinieken en een actieve buy-and-build-strategie ontwikkelen we samen de groep verder door. We verwachten op korte termijn al aanvullende overnames te doen en deze klinieken toe te voegen aan de groep”, aldus Vincent Braams, partner bij Vendis Capital.

Het overnamebedrag is door de betrokken partijen niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat het hier gaat om de eerste investering uit Vendis Capital IV, een fonds dat uiteindelijk moet uitgroeien tot €450 miljoen.

De transacties werden aan de verkoopzijde begeleid door Marktlink (Soap) en Bol Adviseurs (BM Clinics).

Vendis Capital is niet de enige private equity-partij die zich roert binnen de cosmeticasector. In 2020 stapte BB Capital Investments in Cosmetique Totale. Sindsdien is het aantal locaties van deze keten met behulp van meerdere overnames verviervoudigd. En vorig jaar kwam botoxkliniek Faceland in handen van de Belgische investeerder Verlinvest.

De interesse vanuit investeerders heeft vooral te maken met de sterke groei van de markt. Cosmetische behandelingen winnen in hoog tempo aan populariteit en het aantal klinieken neemt snel toe (het aantal klinieken voor cosmetische behandelingen is in de afgelopen tien jaar bijna vertienvoudigd). Hierdoor is de markt relatief gefragmenteerd, waarmee er veel ruimte is voor krachtenbundeling en opschaling – dé kernexpertise van private equity.