PwC: Economische machtsverhoudingen verschuiven

14 januari 2013 Consultancy.nl

Voor het eerst in de geschiedenis wordt het Bruto Nationaal Product (BNP) van opkomende markten groter dan dat van ontwikkelde economieën. Dit blijkt uit de meest recente ‘Global Economy Watch’ van accountants- en adviesbureau PwC.
 
Volgens het adviesbureau zal de wereldwijde economie in 2013 met 3,3% groeien. Waar in de afgelopen twee decennia China, India en Brazilië samen nog verantwoordelijk waren voor gemiddeld 26% van de totale groei, is dit nu gestegen tot bijna de helft (48%). De VS - de huidige grootste economie van de wereld - zal dit jaar maar 10% procent bijdragen aan de wereldwijde groei.

PwC - Groei Wereldwijde Economie
 
Urbanisatie economische aanjager
Urbanisatie blijkt een belangrijke aanjager voor de sterke economische groei van opkomende economieën. Zo groeit de Chinese economie in 2013 bijvoorbeeld met ruim $750 miljard, ongeveer gelijk aan het jaarlijkse Nederlandse BNP. Ter vergelijking, het aantal stedelingen in China neemt komend jaar met twintig miljoen toe, gelijk aan twee maal het aantal Parijzenaren.
 
Geen groei in Europa
Naast de trend van urbanisatie is de verschuiving van de economiche machtsverdeling versneld door de aanhoudende eurocrisis. Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC, licht toe: “De financiële crisis heeft de verschuiving van de economische macht richting opkomende economieën versneld”. In 2013 zal Europa zelfs helemaal niet bijdragen aan de wereldwijde groei. Volgens Velthuijsen is 2013 het jaar waarin de puzzelstukjes in de Eurozone echt moeten gaan samenvallen.
 
In lijn met BDO
De conclusies van PwC liggen in lijn met eerder onderzoek van BDO. In het rapport ‘Global Ambition Survey 2012’ stelde het financiele adviesbureau al dat opkomende landen steeds meer gevestigde landen worden.

Nieuws

Meer nieuws over