Freelancers positief over marktkansen en zelfstandig ondernemen
Zeven van de tien hoogopgeleide freelancers hebben ondanks de uitdagende economische omstandigheden vertrouwen in 2024. Freelancers die zich weten te onderscheiden hebben genoeg werk, durven hun tarieven te verhogen en kiezen bewust voor zelfstandig ondernemen boven loondienst. Dat blijkt uit onderzoek van Malt.
Het Europese freelancer-platform vroeg meer dan 5.000 freelancers in zes Europese landen hoe ze tegen hun werk en de markt aankijken. Hieruit blijkt dat ze overwegend positief zijn: over het beroep, hun kansen en eigen ontwikkeling, inkomen en meer.
Over alle zes de landen geeft gemiddeld 69% van de freelancers aan vertrouwen te hebben in hun toekomst op de lange termijn. In Nederland ligt dit percentage nog nét iets hoger: 70%.
De onderzoekers zien grote verschillen tussen de onderzochte landen: onder de Duitse respondenten komt het percentage uit op 86%, bij Britse op 65% en Spaanse op 57%. Naast bedrijfseconomische en culturele redenen, komt dit volgens Malt ook door landspecifieke ontwikkelingen in de freelancemarkt.
“In Duitsland heeft dit waarschijnlijk te maken met het belastingvoordeel en de andere stimuleringsmaatregelen die de overheid recentelijk heeft doorgevoerd. Door de nieuwe wetgeving daar is het makkelijker om zelfstandig ondernemer te zijn en wordt een gunstig werkklimaat gecreëerd dat freelancers helpt om succesvol te zijn”, aldus de onderzoekers.
“In Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn recent nieuwe wettelijke maatregelen ingevoerd waardoor het duurder en ingewikkelder is voor freelancers om te opereren. Ook zijn de kosten voor zelfstandig ondernemerschap verhoogd.”
Freelancers in technologie en data zijn over de zes landen heen het meest positief, terwijl freelancers die werken in de wereld van kunst & design het minste vertrouwen hebben in de toekomst. Business consultants zijn vrij positief, waarbij wel aanzienlijke verschillen waarneembaar zijn tussen de verschillende vakgebieden (denk aan finance, duurzaamheid, projectmanagement, agile, supply chain, enzovoorts).
Nog volop werk
Het positieve sentiment heeft te maken met het feit dat veel freelancers weinig merken van de onzekerheid in de markt. Ruim de helft van alle respondenten (52%) geeft aan evenveel of meer projectvoorstellen te krijgen dan een jaar geleden. 54% van de freelancers ziet geen verschil in de tijd die klanten nemen om een contract te tekenen.
Toch zegt iets meer dan een derde (36%) dat ze kunnen kiezen uit minder (of geen) werk. Dit speelt in grotere mate bij freelancers die actief zijn in marketing & communicatie, creatieve beroepen en de kunstwereld.
Tarieven
Uit het rapport ‘Freelancing in Europe 2024’ blijkt verder dat meer dan de helft (55%) van de freelancers hun tarieven het afgelopen jaar heeft verhoogd, in reactie op inflatiedruk.
In Nederland gooide 57% van de freelancers een schepje op hun tarieven. In Spanje voerde zelfs 75% van de freelancers een verhoging in. Dit percentage lag beduidend hoger dan eerder jaren en heeft te maken met de invoering van een nieuwe wet die zelfstandig ondernemerschap een stuk duurder heeft gemaakt.
De onderzoekers stellen dat het opvallend is dat een behoorlijk grote groep freelancers de hogere kosten van levensonderhoud niet heeft doorberekend aan hun klanten. “Dit kan het gevolg zijn van prijsgevoeligheid, de angst om klanten te verliezen, of de wens om juist in lastigere tijden solidair te zijn met elkaar.”
Het bouwen van een sterke band met klanten blijkt voor freelancers uit elk vakgebied een belangrijke doelstelling. 70% van de zelfstandige professionals maakt het tot een prioriteit om blijvende relaties op te bouwen met hun klanten, ongeacht de omvang of duur van een project. Meer dan de helft zegt ook bereid te zijn om extra te investeren in een blijvende relatie.
Terug naar loondienst?
Een gemiddelde freelancer heeft volgens het Malt-onderzoek relatief veel ervaring. Hij of zij heeft voor zijn of haar stap naar zelfstandig ondernemen zeven jaar ervaring opgedaan in loondienst.
Bijna twee derde van de ondervraagde freelancers ziet zichzelf niet terugkeren naar loondienst. Slechts 10% is actief op zoek naar een baan in loondienst.
Wat maakt freelancen dan zo aantrekkelijk? Verreweg de meeste respondenten wijzen op meer vrijheid, autonomie in het kiezen van de werkzaamheden en een hoger inkomen. 72% van de professionals verdient als freelancer meer dan ze eerder deden in loondienst. En bijna 70% zegt dat de switch naar freelancen een eigen bewuste keuze was.
Onderzoeker Malt is met 700.000 aangesloten freelancers het grootste platform voor de sector in Europa. Meer dan 70.000 klanten, van mkb’s tot corporates, maken gebruik van het platform voor hun inhuurvraagstukken.