McKinsey: Elektrische autos helft goedkoper in 2025

28 december 2012 Consultancy.nl

De prijs voor EV-accu’s gaat de komende jaren aanzienlijk dalen. Dat stellen de strategy consultants van McKinsey & Company. Het productieproces zal worden geoptimaliseerd, de productieschaal zal toenemen en de kosten zullen dalen. Hierdoor zullen ook elektrische auto’s fors goedkoper worden.

Het adviesbureau baseert zijn voorspellingen op ontwikkelingen in de accu-industrie. De huidige prijs van $500 dollar (€407) per kWh zal in 2025 zijn gedaald tot $160 dollar (€130) per kWh. De prijs van het accupakket van bijvoorbeeld een Nissan Leaf zal daarmee gedaald zijn van $12.000 (€9.787 euro) naar $3.840 (€3.132). Bovendien voorspelt McKinsey dat een kleinere accu in de toekomst een redelijke actieradius zal kunnen genereren.

Elektrische auto’s goedkoper
De grootste oorzaak van de lagere prijs is verdere ontwikkeling van de accutechniek. Hierdoor is het mogelijk dat de huidige prijzen in 2025 met 80% zijn gedaald. Verder kan optimalisatie in het productieproces in dezelfde periode leiden tot een prijsdaling van 30%. Hierdoor zullen ook elektrische auto’s voor de consument significant goedkoper worden. Elektrisch rijden komt zo een stuk dichterbij.

Zie ook de gerelateerde berichten:
- Accenture: Groot potentieel voor elektrische auto in NL
- KPMG: Marktaandeel elektrische auto stijgt fors in Azie
- Roland Berger: Elektrisch rijden stijgt explosief in COE

Nieuws

Meer nieuws over