Aon Hewitt: Dekkingsgraad pensioenfondsen herstelt

28 december 2012 Consultancy.nl

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is momenteel 103%. Hiermee is het weer terug op het niveau van begin 2012. Dat blijkt uit de meest recente Pensioenthermometer van Aon Hewitt.
 
Dekkingsgraad volatiel
De gemiddelde dekkingsgraad is in het jaar 2012 zeer volatiel gebleken. Het hoogste punt werd bereikt in januari. De gemiddelde dekkingsgraad lag toen op 105%. Het laagste punt werd bereikt in juni met een gemiddelde dekkingsgraad van 90% - een verschil van 15 procentpunten in zes maanden tijd. De laatste twee maanden van het jaar komt de dekkingsgraad in de buurt van het niveau van het begin van het jaar: 103%.
 
Aon Hewitt - Dekkingsgraad Pensioenfondsen
 
Nieuwe berekening
Aon Hewitt benadrukt dat de dekkingsgraad in het begin van het jaar echter op een andere manier werd berekend dan nu het geval is. “Waar in het begin van het jaar de waarde van de pensioenverplichtingen werden berekend op basis van driemaands gemiddelde dagkoersen, wordt vanaf eind september gerekend met de Ultimate Forward Rate (UFR),” zegt Raymond de Kuiper, Director Risk & Financial Management Consulting bij het financieel adviesbureau. “Op basis van driemaands middeling was de gemiddelde dekkingsgraad in januari 103%. Op basis van de UFR techniek was deze toen 108%. Kijken we naar de dekkingsgraden van nu, dan zien we een dekkingsgraad van 99% op basis van driemaands middeling en 103% op basis van UFR. De UFR heeft dus de rentedaling die dit jaar heeft plaatsgevonden gecompenseerd”.

Nieuws

Meer nieuws over