Martijn Kooiman viert bijzonder jubileum: 25 jaar bij PAS
Martijn Kooiman viert dit jaar een bijzonder jubileum. Hij werkt in 2024 een kwart eeuw bij PAS. We gingen met de directeur in gesprek over zijn start bij adviesbureau voor de ruimtelijke omgeving, zijn reis en passie voor het vak.
Na zijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie aan de HTS in Utrecht is Martijn Kooiman meteen in de wereld van planeconomie gedoken. Hij ging als trainee aan de slag bij PAS. “Hier heb ik het vak van planeconoom geleerd en alle stadia doorlopen: van junior naar medior tot senior.”
In 2007 werd hij benoemd tot vestigingsleider van het kantoor in Houten. Maar het was zo’n drie jaar later toen zijn loopbaan een grote wending nam.
“Ik herinner me het bewuste telefoontje van Siewert Snijder [oprichter van PAS] als de dag van gisteren. Hij was van plan om zich als direct leidinggevende wat terug te trekken uit het bedrijf en vroeg mij of ik zijn rol als algemeen directeur wilde overnemen. Sjonge, dat kwam even binnen. Ik was 35 jaar en dacht “kán ik dat wel?” Tegelijk wist ik ook: dit gaat hij me echt geen tweede keer vragen. Het was an ‘offer you can’t refuse’.”
“We hadden de kredietcrisis net achter de rug. De gevolgen sijpelden nog door, maar het werk begon weer aan te trekken en PAS had op dat moment zo’n twintig medewerkers in dienst. Het waren mooie jaren en de firma groeide gestaag.”
Dromen en doelen
Na ruim vijf jaar in de topfunctie begon Kooiman de inhoudelijke kant van het vak te missen. “Dat begon te wringen. Als directeur was ik eigenlijk alleen nog bezig met managen en aansturen. Met geneuzel soms, haha. Terwijl ik een vak heb geleerd wat ik prachtig vind!”
“In 2016 belde ik Siewert, ik weet nog precies waar ik reed, onderweg voor een afspraak in Brabant. Het zat me hoog. Eerlijk zei ik hem: ik wil wat anders. En Siewert vroeg: waar ben je? Kom maar deze kant op, dan praten we erover. Dus ik keerde de auto en zette koers naar Veendam.”
“Bij hem thuis, aan de keukentafel, hebben we toen een goed gesprek gehad samen. Over dromen en doelen. Wat wil jij graag? Wat vind je echt leuk? Waar ligt je hart? Ik kreeg alle ruimte en dat heeft me goed gedaan. Daarna is een andere algemeen directeur aangesteld [Annelie Snijder, zij bekleedt de rol nog steeds] en heb ik de transitie gemaakt naar directeur van de Projecten-business.”
“Juist omdat ik dit vak geweldig vind blijf ik ook zelf op de uitvoering van projecten actief. Sinds 2017 ben ik betrokken bij de ontwikkeling van de Havens in Rotterdam. De voormalige fruithaven in West is een mooi voorbeeld, daar wordt een nieuwe wijk met duizenden woningen gerealiseerd.”
Daarnaast is Kooiman verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van sales en werving van nieuw talent. “Het is precies de mix van rollen die mijn werk bij PAS zo boeiend maakt.”
De ambitie
De ambitie van PAS is om “de beste en grootste” te worden in haar vakgebied: planeconomie en gebiedsontwikkeling. “Om die ambitie neer te zetten hebben we meer mensen nodig. Dat is hard nodig, want Nederland heeft een structureel tekort aan planeconomen. Daarom pakken we die uitdaging samen op: PAS regelt de selectie en werving, leidt de mensen op en de opdrachtgever zorgt voor begeleiding van onze trainees op locatie.”
“We hebben de capaciteit in eigen huis om er jaarlijks tien op te leiden. We zijn al een eind op streek, maar je moet voorkomen dat je aan kwaliteit inboet als je de grootste wordt. Het voordeel is dat we onze extra specialisten nu zelf opleiden, door het hele land dus meer projecten kunnen aannemen en zo nóg meer expertise opdoen.”
Abstract wordt concreet
“Het allermooiste van dit vak is dat je een stempel op je omgeving mag drukken. Dat je er letterlijk doorheen kunt fietsen. Zo van: kijk, dát hebben we gemaakt, daaraan hebben we meegewerkt. Daar wordt gewerkt, gewoond en gerecreëerd, mensen zijn er gelukkig, kinderen kunnen er spelen. Dat is planeconomie. Het begint heel abstract, maar het eindigt concreet: heel zichtbaar en tastbaar.”