‘In de klei én voor de klas’: Marielle Kemperink over NIC Academy
Al meer dan 100 jaar beweegt Het NIC zich binnen de inkoopwereld. Het opleiden en trainen van eigen medewerkers was al langer een belangrijk onderdeel en met NIC Academy biedt het adviesbureau sinds een aantal jaar ook trainingen aan klanten. In lijn met de lange traditie van Het NIC, staat de synergie tussen praktijk en theorie daarbij centraal. We spraken erover met Marielle Kemperink, manager NIC Academy: “Onze trainers staan zelf met de voeten in de klei.”
Inkopen is een vak. Het gaat niet simpelweg om het zo goedkoop mogelijk aanschaffen van producten en diensten, maar om het creëren van waardevolle, duurzame samenwerkingen. In een steeds uitdagendere wereld zijn er vandaag de dag maar weinig organisaties waar dit besef nog niet is ingedaald.
Het NIC behandelt inkoop al sinds 1921 als een vak. En ieder vak vraagt om een goede opleiding. “Het is dan ook altijd een belangrijk onderdeel geweest van Het NIC”, vertelt Marielle. “En van groot belang voor ons bestaansrecht.”
Oorspronkelijk richtte Het NIC zich hierbij op de eigen mensen. “We leiden al decennialang medewerkers op tot volwaardige consultants. Dit doen wij met passie, om uiteindelijk met zeer bekwame consultants onze klanten op de beste manier te adviseren.”
Dit bleef bij die klanten niet onopgemerkt. “Opdrachtgevers geven al jaren aan erg tevreden te zijn over hoe wij onze eigen mensen opleiden. Vanuit die gedachte is het extern aanbieden van trainingen voor onze klanten ontstaan.”
NIC Academy
Zo zag NIC Academy het levenslicht. Sinds een aantal jaren is de academy gepositioneerd als een aparte business line, geeft Marielle aan. “Het is één van de vier strategische pijlers binnen Het NIC geworden. Iedere dag zijn we bezig met het uitbreiden van ons trainingsaanbod en het doorontwikkelen van trainingen, en helpen we onze klanten groeien in hun eigen ontwikkelbehoefte.”
Inmiddels biedt de Academy zo’n 50 trainingen aan op het gebied van inkoop en aanbesteden, contractmanagement, inkoopprofessionalisering en persoonlijke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan aanbesteden in de bouw, circulair inkopen, ICT-inkoop, Insights Discovery, adviesvaardigheden en de toepassing van kunstmatige intelligentie.
“Onze trainingen zijn CEDEO-gecertificeerd en worden beoordeeld met een 8,4 gemiddeld”, deelt Marielle trots.
Recht uit de praktijk
Een groot deel van de trainingen wordt verzorgd door de eigen consultants van Het NIC. Zo’n 35 van de in totaal circa 140 consultants combineren hun advieswerkzaamheden met een trainersrol binnen de Academy.
“Onze opleiders staan dus zelf met hun voeten in de klei”, benadrukt Marielle. “Ze hebben als expert onder andere werkervaring opgedaan bij ministeries, gemeenten, provincies, waterschappen, zorginstellingen, onderwijsorganisaties en private organisaties. Die ervaring combineren ze samen met de theorie in onze trainingen.”
“Doordat onze trainers opdrachten uitvoeren bij diverse klanten, begrijpen ze wat organisaties en professionals nodig hebben om verder te komen.”
Marielle weet waar ze het over heeft: “Zelf ben ik ook al jaren NIC Academy-trainer voor zowel externe als interne trainingen. Ik krijg enorm veel energie van het overbrengen van kennis aan mensen die gretig zijn om zichzelf te blijven ontwikkelen en uitdagen.”
Wisselwerking
Net als inkopen, is ook opleiden een vak. “Een goede trainer presenteert op boeiende wijze, luistert aandachtig, verplaatst zich in de deelnemer, heeft oog voor de groepsdynamiek, weet ervoor te zorgen dat deelnemers leerdoelen behalen en is in staat tot reflectie na afloop”, schetst Marielle.
Kortom, flink wat vereiste competenties. Daarom leidt Het NIC ook eigen trainers op. “Binnen NIC Academy doorlopen onze trainers een opleidingspad dat wordt gekenmerkt door verschillende fases. Daarnaast organiseren wij elk jaar trainersdagen waarbij we samen met onze trainerspoule bijeenkomen.”
Op deze dagen worden onder andere interne ontwikkelingen binnen NIC Academy besproken. Daarnaast zijn er sessies die in het teken staan van de ontwikkeling van het trainerschap.
“Zo hebben wij onlangs een sessie georganiseerd die in het teken stond van ‘wat maakt je een goede trainer?’”, licht Marielle toe. “Tijdens deze dag nam een externe spreker de trainers op interactieve wijze mee in de do’s and don’ts van het trainerschap. En de volgende sessie staat al op de planning. Daarin worden de trainers getraind op didactische vaardigheden.”
Dankzij de combinatie van praktijkervaring en de aandacht voor hun eigen ontwikkeling als trainer, zijn de trainers “als geen ander” in staat om hun brede opgedane ervaringen te vertalen naar praktijkgerichte trainingen, geeft Marielle aan. “Doordat ze opdrachten uitvoeren bij diverse klanten, begrijpen ze wat organisaties en professionals nodig hebben om verder te komen en vertalen de theorie naar direct toepasbare kennis.”
“Elke opdrachtgever, situatie en vraag is uniek en daarop passen wij onze aanpak aan.”
En omgekeerd, zo legt ze uit, profiteren de consultants in de praktijk zelf ook weer van hun trainerschap. “De communicatieve en didactische vaardigheden komen zeker ook van pas in de rol van consultant. Tevens hoor je als trainer wat er speelt binnen verschillende inkooporganisaties en groeit het netwerk door kennismakingen met deelnemers.”
Elke dag impact
Naast het aanbod van trainingen met vrije inschrijving, biedt NIC Academy ook op maat gemaakte incompany trainingen. “Elke opdrachtgever, situatie en vraag is uniek en daarop passen wij onze aanpak aan”, zegt Marielle daarover. “Met onze op maat gemaakte trainingen gaan we iedere uitdaging op het gebied van ontwikkelbehoefte aan.”
“Door vooraf met de klant in gesprek te gaan en te spreken met zowel de directe opdrachtgever als deelnemers aan de training, wordt voor ons scherp waar de behoefte ligt en bekijken we de context waarin een organisatie en/of afdeling opereert”, legt ze uit. “Samen met de klant gaan we vervolgens op zoek naar de beste aanpak en oplossing, zodat we blijvende impact kunnen creëren.”
Voor blijvende impact is het – zeker in deze tijden van snelle verandering – ook essentieel dat de Academy haar aanbod voortdurend blijft ontwikkelen. “Met ons aanbod willen wij onze klanten helpen met specifieke vraagstukken en razendsnelle veranderingen in de markt op het gebied van duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke ontwikkelingen.”
En ook daarbij wordt telkens de koppeling gelegd met de praktijk. “Bij de ontwikkeling van de trainingen stel ik mijzelf de vraag: wat kan de deelnemer vanaf morgen concreet anders gaan doen na afloop van de training?”
Want door het vervolgens professioneler inkopen en of uitvoeren van contractmanagement van deelnemende professionals maakt NIC Academy impact, benadrukt Marielle tot slot. “Zo kunnen we blijven bijdragen aan het rechtmatig, efficiënt en effectief inkopen door onze publieke klanten én kan inkoop en dus NIC Academy een significante bijdrage leveren aan oplossingen voor de vele maatschappelijke opgaven waar we als samenleving voor staan. Dát is waar het uiteindelijk om gaat.”