Deloitte verwacht meer overnames in bouwsector

10 december 2012 Consultancy.nl

Het aantal fusies en overnames in de Europese bouwsector gaat na jaren van daling weer stijgen. De verhoogde fusie en overname activiteit vindt vooral plaats in het middensegment van de bouwsector, waardoor de gemiddelde transactieomvang afneemt. Dit blijkt uit de ‘European M&A Construction Monitor’ van Deloitte.
 
Uit de cijfers van het adviesbureau komt naar voren dat er vorig jaar 104 overnamedeals werden gesloten. In 2010 waren dit er nog 144. Voor het jaar 2012 wordt naar alle waarschijnlijkheid het niveau van 2010 weer behaald. "We zien dat grote bouwbedrijven zich richten op het overnemen van kleinere bedrijven in nieuwe geografische markten en/of marktsegmenten", aldus Jurriën Veldhuizen, partner van Deloitte.
 
Deloitte - Fusies & Overnames in Europese Bouwsector
 
Europa laat een divers beeld zien in de ontwikkelingen die de bouwsector doormaakt. Zo heeft de bouwsector in de Noord-Europese landen minder last van de crisis, waardoor het een interessante markt is voor overnames en joint ventures. Zuid-Europese bouwers hebben juist veel last van de economische crisis in de eigen landen. Deze bouwers proberen nieuwe markten aan te boren, waaronder Noord-Europa en de florerende bouwmarkten in Latijns Amerika, Midden-Oosten en Australië.
 
In het westen van Europa is de overnameactiviteit beperkt. De geregistreerde overnames liggen met name op het gebied van diversificatie naar meer winstgevende en/of stabiele (sub)segmenten als onderhoud en renovatie.

Zie ook het bericht: Deloitte: Dienstverlening stuwt winst bouwbedrijven
 
Nederland
De Nederlandse markt heeft zich na een dramatisch 2010 (-8% groei) hersteld - over 2011 is een investeringsgroei van 4% te zien. Toch is Deloitte niet heel optimistisch over de toekomst: "Deze groei zet zich de komende tijd echter niet door" zegt Veldhuizen. Oorzaak is de toegenomen druk op marges als gevolg van extra concurrentie uit het buitenland. “Veel grote bedrijven nemen ook kleinere opdrachten aan, de markt is kleiner geworden vandaar een stijging van het aantal faillissementen. We voorzien een nieuwe golf van reorganisaties binnen de bouwsector".

Nieuws

Meer nieuws over