Deloitte: Dienstverlening stuwt winst bouwbedrijven

15 oktober 2012 Consultancy.nl

Bouwbedrijven die hun diensten in de afgelopen jaren hebben verbreed zagen hun winstgevendheid veel sterker toenemen dan traditioneel bestempelde bouwbedrijven. Keerzijde is echter dat ze, door de grote investeringen die gepaard gaan met het betreden van nieuwe markten, kampen met een grotere stijging van de netto schuld. Dat blijkt uit het rapport ‘European Powers of Construction’ van Deloitte.
 
Door het uitbreken van de crisis krijgen bouwbedrijven minder bouwopdrachten. Om de afname in bouwopdrachten op te vangen kiezen ze ervoor om steeds vaker actief te zijn in andere sectoren en in andere delen van de keten.
 
Winstgevendheid
Het rapport toont aan dat bouwbedrijven die in verhouding een groter deel van hum omzet halen uit niet-bouwgerelateerde diensten (Y-as) ook winstgevender zijn (X-as). “Bedrijven die er in zijn geslaagd zich in nieuwe markten of sectoren te vestigen, zien hun winstgevendheid toenemen” aldus Deloitte.
 
Deloitte - Bouwbedrijven Winstgevendheid
Netto schuld
Tegelijkertijd constateren de consultants ook dat een verbreding ook leidt tot een stijging van de netto schuld. “Traditioneel bestempelde bouwbedrijven kennen gemiddeld een lagere schuldenpositie dan de bouwbedrijven die wel zijn gaan diversifiëren of in projectontwikkeling dan wel PPS-contracten zijn gestapt en dit met vreemd vermogen hebben moeten financieren” aldus Jurrien Veldhuizen van Deloitte.
 
Deloitte - Bouwbedrijven Netto Schuld
 
De juiste strategie?
Volgens de Deloitte adviseur is diversifiëren de juiste strategie: “Gezien de sombere vooruitzichten voor bouw, is verbreding naar nieuwe markten, services, PPS en onderhoudscontracten nog steeds een juiste ontwikkelrichting”. Wel waarschuwt hij dat bedrijven verstandig moeten omgaan met hun investeringen: “Verbreden stelt echter wel veel zwaardere eisen aan het financieel beleid. Voor partijen die dit pad inslaan maar zich hier onvoldoende op toerusten zal de positieve winstontwikkeling van korte duur zijn".

Nieuws

Meer nieuws over