Natuurrampen veroorzaken voor $380 miljard aan schade
Natuurrampen hebben afgelopen jaar voor zo’n $380 miljard aan economische schade veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Aon.
Als gevolg van klimaatverandering zijn de afgelopen decennia over de hele wereld de weerextremen toegenomen. Denk bij weerextremen onder meer aan hittegolven, uitzonderlijk veel regen, periodes van extreme droogte en tropische cyclonen.
Deze en andere natuurrampen – zoals aardbevingen – kosten jaarlijks vele mensen het leven. Vorig jaar overleden door ongeveer 400 natuurrampen in totaal circa 95.000 mensen. Dat is het hoogste aantal dodelijk slachtoffers in 13 jaar tijd.
Mondiale economische schade door natuurrampen per jaar
Ook veroorzaken de natuurrampen heel wat economische schade. Met een totaal bedrag van $380 miljard kwam deze een stuk hoger uit dan het jaar daarvoor. Van de $380 miljard wordt iets meer dan 30% – oftewel ruim $117 miljard – gedekt door verzekeraars.
De economische schade door natuurrampen verschil flink per jaar, maar over de laatste twee decennia is een duidelijke stijgende trend waarneembaar. Zo ligt het gemiddelde van de laatste vijf jaar ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde van de jaren 2000 tot en met 2004.
Afgelopen jaar was overigens niet de hoogste schade ooit gemeten door Aon. Dat was in 2011: toen liep het schadebedrag op naar maar liefst $700 miljard. Ook in 2017 ging de natuur behoorlijk tekeer, toen kwamen de kosten wereldwijd uit op iets meer dan $600 miljard.
Overzicht van economische schade door natuurrampen
Per regio
De grootste economische schade werd vorig jaar veroorzaakt door de aardbevingen in het noorden van Syrië en het zuiden van Turkije, die plaatsvonden in februari. De aardbevingen en de naschokken verwoestten grote delen van de infrastructuur.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werden zo’n 23 miljoen mensen getroffen door de aardbevingen. In het rapport van Aon is te lezen dat het aantal dodelijke slachtoffers uitkomt op meer dan 59.000. Daarmee waren de aardbevingen ook de dodelijkste natuurramp van 2023. De economische schade kwam uit op $92,4 miljard.
In Europa waren de hagelbuien en overstromingen rond de Italiaanse steden Bologna, Cesena, Forlì, Faenza, Ravenna en Rimini verantwoordelijk voor de grootste economische schade. In totaal ging het om $9,8 miljard, terwijl 15 mensen de natuurramp in Italië met de dood moesten bekopen.
Cumulatieve ontwikkeling van economische schade per natuurramp
In ons land richtten overstromingen ook schade aan. Tegen het einde van 2023 kampte Nederland met buitensporig hoge waterstanden door hevige regenval. In diezelfde periode werden delen van Duitsland en Tsjechië hier ook door getroffen. In totaal veroorzaakte het water in de drie landen voor $950 miljoen aan economische schade.
Ook in China zorgden grote hoeveelheden water voor fikse ellende. De seizoensgebonden overstromingen vernielden daar voor $32,2 miljard. Slechts 4,3% daarvan (omgerekend: $1,4 miljard) werd gedekt door verzekeraars. In totaal vielen er 370 dodelijke slachtoffers.
Per natuurramp
De onderzoekers van Aon stelden voor hun studie ook de cumulatieve schade per soort natuurramp vast. Daaruit blijkt dat tropische cyclonen sinds de eerste meting tot de meeste economische schade hebben geleid. Over de hele wereld gaat het in totaal om een dikke $2.000 miljard.
De schade door overstromingen is ook niet mis. De afgelopen 23 jaar waren deze samen goed voor een rekening van $1.766 miljard. Aardbevingen veroorzaakten voor $1.149 miljard aan schade, hevige onweersbuien voor $962 miljard, langdurige periodes van droogte voor $915 miljard en winterweer voor $299 miljard.