Atos werkt aan betalen of auto rijden via vingerafdruk

03 december 2012 Consultancy.nl

Betalen met je pinpas of mobiele telefoon is nog niet zo lang geleden ingevoerd maar de volgende technologische revolutie staat ons alweer te wachten: betalen met je vingerafdruk. Volgens een consorium van elf Europese bedrijven, waaronder IT dienstverlener Atos, is het in principe mogelijk. Zij hebben onlangs een werkend concept getoond op een grote beveiligingsbeurs in Parijs.
 
eGo systeem
Het eGo systeem, zoals de techniek wordt genoemd, werkt als volgt: een speciale software wordt aangebracht in voorwerpen die de gebruiker altijd bij zich heeft, zoals een horloge of een riem. De software is gekoppeld aan je vingerafdruk. Via één aanraking met de vinger communiceert het draagbare eGo-apparaat met objecten die zijn gekoppeld aan eGo. Na de gebruikersauthenticatie kunnen mensen gebruik maken van de gekoppelde dienst. Zo zou het mogelijk zijn om met de vingerafdruk een hoteldeur te openen, een auto te starten of een betaling af te ronden.
 
Veilig en beter opgewassen tegen fraude
Volgens Atos biedt eGo diverse voordelen. Zo is het veiliger, eenvoudig te gebruiken en beter opgewassen tegen fraude. “De transactie wordt gestart via de huid, waardoor gebruikers verzekerd zijn van een veilige gebruikersauthenticatie. Het uitvoeren van betalingen is nog nooit zo eenvoudig geweest voor de eindgebruiker”. Ook is volgens Atos het systeem erg veilig. “Alle eGo-transacties zijn beveiligd met de hoogst mogelijke normen op het gebied van encryptietechnologie, en de privacy van gebruikersinformatie wordt altijd beschermd. Daarnaast is het systeem niets waard zonder de vinger van de gebruiker'', legt José de Vries van Atos uit.
 
In 2014 op markt
Volgens het adviesbureau duurt het nog wel even voor eGo geïntroduceerd wordt: op zijn vroegst eind volgend jaar. "Het is de bedoeling dat het een massaproduct wordt” vervolgt de Vries.

Nieuws

Meer nieuws over