IT afdeling heeft baat bij meer vrouwelijke ICTers

26 november 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De IT afdeling van een bedrijf heeft baat bij meer vrouwelijke ICTers. Met name in de top van de IT-organisatie - CIO en ICT management - liggen er grote kansen. Dat concludeert Harvey Nash, een detacheerder op het gebied van ICT functies, op basis van onderzoek onder ruim 2.000 CIO’s wereldwijd.
 
Minder vrouwen...
Het onderzoek bevestigt een bekende trend: ook binnen de IT-functie zijn er beduidend meer topmannen dan topvrouwen. Van alle CIO’s die wereldwijd hebben deelgenomen aan het onderzoek is slechts 7,6% vrouw. En meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan dat er geen enkele vrouw in het IT-management van de organisatie zit.
 
De oorzaak is volgens vrouwen werkzaam binnen de IT functie duidelijk: weinig vrouwen maken promotie binnen de technische afdelingen van een bedrijf, met als gevolg dat vrouwelijke ICT topmanagers schaars zijn. Maar het probleem heeft niet alleen te maken met talentmanagement en interne factoren, ook levert de arbeidsmarkt veel te weinig goede kandidaten. Zo vindt 90% van de Nederlandse CIO’s dat er een gebrek is aan kwalitatief goede vrouwelijke kandidaten die solliciteren naar een managementfunctie in de IT.
 
Samenwerking tussen IT en de business
75% van de Nederlandse CIO’s is van mening dat de relatie tussen IT en de business verbetert als er meer vrouwelijke CIO’s zouden zijn. Daarnaast denkt 77% dat vrouwelijke CIO’s de samenwerking tussen verschillende teams bevorderen en wordt er meer creativiteit en innovatie van hen verwacht (69%). Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland: "Bij veel organisaties speelt de discussie over de relatie tussen IT en de business. Vaak wordt er niet voldoende samengewerkt. Het is interessant om te zien dat de CIO’s uit ons onderzoek juist van vrouwelijke CIO’s verwachten dat zij deze relatie kunnen verbeteren. Dit is een interessant argument binnen de discussie over de balans tussen mannen en vrouwen in de IT-top van organisaties".