Carrière starten als planeconoom? Traineeship Planeconomie van PAS

15 januari 2024 Consultancy.nl

Elk jaar krijgen young professionals bij PAS de kans om zich via een traineeship te ontwikkelen tot volwaardig planeconoom. Maar wat is een planeconoom? Hoe ziet het traineeshipprogramma eruit en wat zijn de verantwoordelijkheden van een startend planeconoom precies?

Door de groeiende opgave binnen het ruimtelijke domein – denk aan gebiedsontwikkeling en de woningbouwopgave – neemt de vraag naar planeconomen toe. Dit biedt voor starters die een carrière als planeconoom ambiëren een rooskleurig vooruitzicht.

Via het Traineeship Planeconomie van PAS kunnen starters een vliegende start maken in het vak. Ze krijgen een uitgebreid opleidingsprogramma gepresenteerd en doen werkervaring op als planeconoom bij verschillende opdrachtgevers. Na het tweejarige traineeship kunnen de trainees zich volwaardig planeconoom noemen.

Meer weten over het vakgebied en het traineeship? Acht vragen en antwoorden op een rij:

1: Wat is een planeconoom?

Planeconomen fungeren als een belangrijke schakel in de wereld van gebiedsontwikkeling. Zij houden zich hoofdzakelijk bezig het toetsen en bewaken van de financiële haalbaarheid van ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Planeconomen zijn verantwoordelijk voor een kosten- en opbrengstenraming en geven advies over risicobeheersing en de haalbaarheid van projecten.

Daarnaast wordt van planeconomen verwacht dat ze strategisch meedenken over ruimtelijke ontwikkelingen. Zij denken dus actief mee over hoe een gemeente of provincie eruit zal zien in de toekomst.

Een planeconoom is vaak onderdeel van een projectteam. Zo’n team kan onder andere bestaan uit projectleiders, juristen, ingenieurs en stedenbouwkundigen.

2: Voor wie werkt een planeconoom?

Planeconomen werken voor partijen die verantwoordelijk zijn voor ruimtelijke opgaven – dat zijn vooral gemeenten of provincies.

De rol van planeconoom verschilt per type project. Zo kan het zijn dat de gemeente gronden wil ontwikkelen die de gemeente zelf in eigendom heeft (dat heet in vakjargon ‘actieve grondexploitatie’). Bij een actieve grondexploitatie is het van belang dat een planeconoom van begin af aan – in de zogeheten ‘initiatieffase’ – betrokken is bij de planontwikkeling.

Het is ook mogelijk dat een projectontwikkelaar gronden in eigendom heeft binnen de gemeente en hierop graag bijvoorbeeld woningen wil ontwikkelen. De projectontwikkelaar dient dan een initiatief in bij de gemeente en de gemeente toetst of deze ontwikkeling gewenst is. De gemeente toetst het plan, omdat de gemeente verantwoordelijk is voor een goede ruimtelijke ordening. De gemeente heeft een facilitaire rol in deze ruimtelijke ontwikkeling.

Doordat de gemeente toetst en meedenkt over de ontwikkeling, maakt de gemeente kosten. De planeconoom maakt inzichtelijk welke kosten de gemeente maakt en zorgt samen met een jurist dat deze kosten verhaald worden bij de initiatiefnemer, dit wordt het ‘kostenverhaal’ genoemd.

3: Hoe ziet het Traineeship Planeconoom van PAS eruit?

Het is een traineeship van twee jaar waarin net afgestudeerden één dag in de week opgeleid worden en vier dagen per week ervaring opdoen bij verschillende partijen.

Trainees krijgen een stevig opleidingsprogramma voorgeschoteld. Zij volgen klassikaal een compleet pakket met vakken dat samen de basis vormt voor de theorie die ze moeten kennen als planeconoom. Deze vakken worden gegeven door zowel interne als externe docenten, afgewisseld met praktische opdrachten en toetsmomenten, en wordt afgesloten met een examen.

Naast de theorie is er gedurende het traineeshipprogramma de kans voor de trainees om vanaf dag één mee te draaien bij de meest uitdagende gebiedsontwikkelingen van Nederland. Opdrachtgevers zijn gemeenten en provincies door het land.

Bij opdrachten kan de trainee zelfstandig aan de slag, maar wel onder supervisie van een ervaren senior, zodat ontwikkeling en zekerheid geborgd is. ‘Learning on the job’ met een goede begeleiding door een senior planeconoom zorgt voor een continu leerproces.

Gedurende het programma wisselen trainees tussen opdrachtgevers en soorten rollen. Hierdoor maken ze alle mogelijke werkzaamheden mee, waardoor hun leercurve steil is en blijft.

4: Wat voor achtergrond is nodig om planeconoom te worden?

Er bestaat geen specifieke opleiding om planeconoom te worden. Studies die aansluiten zijn bijvoorbeeld Planologie of Sociale Geografie of opleidingen in de financiële richting. Bij de meeste organisaties geldt dat een hbo- of universitair niveau een vereiste is om planeconoom te worden, ook bij PAS is dit het geval.

Om succesvol te kunnen zijn in een rol als planeconoom is het belangrijk dat een starter over de volgende competenties beschikt:

  • Financieel en ruimtelijk inzicht;
  • Analyserend vermogen;
  • Communicatief vaardig en goed kunnen samenwerken;
  • Gevoel voor de politieke en bestuurlijke verhoudingen binnen het publieke domein.

5: Wat zijn de verantwoordelijkheden van een startend planeconoom bij PAS?

Een startend planeconoom krijgt veel vanaf dag één veel verantwoordelijkheid. De belangrijkste verantwoordelijkheden op een rij:

  • Op financieel vlak projecten aansturen;
  • Exploitatieplannen maken;
  • Marktanalyses, risico- en cashflowanalyses opstellen;
  • Ontwikkelingen rondom relevante wetgeving bijhouden;
  • Stakeholders op de hoogte houden van de voortgang;
  • Haalbaarheidsstudies uitvoeren en vastgoedadviezen geven;
  • Bestuurlijk- en beleidsadvies geven;
  • Adviesrapportages opstellen en financieel strategische adviezen geven;
  • Bijdragen aan kennis- en productontwikkeling (in- en extern).

6: Wanneer begint de volgende lichting van het traineeship?

Elk jaar zijn er twee tot drie instroommomenten voor het traineeship. Bekijk de vacature Traineeship Planeconomie voor de meest actuele informatie.

7: Welke kansen biedt het traineeship van PAS?

Het Traineeship Planeconomie van PAS biedt starters vele kansen:

  • Na de afgeronde bachelor- of masteropleiding verder verdiepen in de planeconomie onder begeleiding van topdocenten uit de praktijk.
  • Vanaf de eerste maand aan de slag bij een (grote) gemeente met een zeer gevarieerd aanbod aan mooie, uitdagende projecten.
  • Uitstekende begeleiding vanuit de deelnemende partijen en altijd meer dan 30 PAS-collega’s achter de hand voor het stellen van vragen.
  • Afwisseling door een roulatiesysteem, waardoor de trainee om de 8 tot 12 maanden bij een andere partij aan de slag gaat en dus in meerdere keukens kan kijken.
  • Ontwikkeling van soft skills en communicatieve performance.
  • Na twee jaar een diploma planeconomie op zak en 3.000 ‘vlieguren’ achter de rug en klaar voor een mooie carrière in de planeconomie.

8: Wat doet PAS precies?

Sinds de oprichting in 1993 is PAS een landelijk opererend adviesbureau gespecialiseerd in gebiedsontwikkeling, planeconomie en omgevingsrecht. De afgelopen decennia is het bureau (kantoren in Houten en Groningen) uitgegroeid tot een toonaangevende speler in deze vakgebieden. Bij PAS werken rond de zestig professionals en trainees.

More on: PAS bv
Netherlands
Company profile
PAS bv is a Netherlands partner of Consultancy.org