JBR: Meer schaalvergroting en samenwerking in de zorg

05 februari 2012 Consultancy.nl

De schaalvergroting in de zorgsector neemt fors toe, blijkt uit onderzoek van JBR Organisatieadviseurs. Volgens het adviesbureau uit Zeist was er in 2011 sprake van een hausse aan nieuwe samenwerkings-verbanden en fusies tussen zorginstellingen in Nederland.

In januari 2012 zijn er al meer dan 25 samenwerkingen aangekondigd. Ter vergelijking, in 2011 zijn in totaal 97 nieuwe samenwerkingen ontstaan, waarvan er 60 op eigendomsniveau plaatsvonden. 

JBR - Zorgmarkt

Belangrijkste redenen
De belangrijkste aanleidingen voor de samenwerkingsgolf is volgens het consultancybureau het aangescherpte contracteerbeleid van de zorgverzekeraars en de afgekondigde bezuinigingen. Door het stellen van volume eisen mogen ziekenhuizen bepaalde verrichtingen niet meer uitvoeren indien ze een bepaald aantal verrichtingen niet halen. Door te gaan samenwerken kunnen de volume eisen wel worden bereikt, aldus JBR.

Verdere consolidatie verwacht
JBR verwacht dat deze fusiegolf zich ook in de komende periode voort zal zetten. De trend is volgens de consultants opvallend omdat de minister van Volksgezondheid meermalen duidelijk heeft gemaakt geen voorstander van schaalvergroting in de zorg te zijn. Om de schaalvergroting tegen te werken werkt de minister momenteel aan een fusietoets voor de zorg.

Nieuws

Meer nieuws over