Manke bedrijfsprocessen beperken voordelen van AI
De voordelen die kunstmatige intelligentie (AI) met zich meebrengt worden beperkt door tekortkomingen in bedrijfsprocessen. Dat blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Celonis.
Voor hun studie namen de onderzoekers een enquête af onder meer dan 1.200 leidinggevenden van uiteenlopende bedrijven. Maar liefst 99% van de respondenten blijkt procesoptimalisatie als belangrijk of essentieel te beschouwen voor hun organisatie.
Procesoptimalisatie is het systematisch verbeteren van processen binnen een organisatie of een bedrijf om op die manier onder andere de efficiëntie te verhogen, verspilling te tegen te gaan en de kwaliteit van producten en/of diensten naar een hoger niveau te tillen.
De meest genoemde reden (70%) om te kiezen voor procesoptimalisatie is het benutten van opkomende, innovatieve technologieën zoals AI. “Vandaag de dag is AI voor heel veel ondernemingen waar ook ter wereld van groot belang”, zegt Alex Rinke, co-CEO bij Celonis.
Niettemin geeft 72% van de ondervraagden aan dat tekortkomingen in hun bedrijfsprocessen hun AI-succes in de weg kunnen staan. En dat is behoorlijk problematisch: bijna negen op de tien bedrijven (89%) hebben als doelstelling om hun volledige AI-potentieel te benutten.
Volgens Rinke bestaan hier echter wel oplossingen voor. Zo heeft Celonis een platform ontwikkeld dat organisaties ondersteunt bij procesoptimalisatie. “Hiermee kunnen teams beter samenwerken en inzicht krijgen in end-to-end processen voor snelle verbeteringen.”
Uit de analyse blijkt verder dat 69% van de ondervraagden procesoptimalisatie inzet om kostenbesparingen te realiseren. Andere veelgenoemde redenen zijn concurrentiedruk van andere sectorpartijen (64%), voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving en veranderende klantverwachtingen (beide 64%), macro-economische ontwikkelingen en het reduceren van verstoringen in de toeleveringsketen (beide 57%).
“Bedrijfsleiders zien dus veel kansen in procesoptimalisatie”, laat Rinke weten. “Naast het benutten van innovatieve technologieën en het realiseren van kostenbesparingen, optimaliseren bedrijven hun processen met name om de almaar wijzigende omstandigheden zo goed mogelijk het hoofd te kunnen bieden.”
Kijkend naar de opbrengst van procesoptimalisatie, staat omzetgroei (53%) bovenaan, gevolgd door kostenbesparingen (46%), het optimaliseren van het werkkapitaal (42%), sneller kunnen reageren op veranderingen (40%), tevreden werknemers en een excellente klantervaring (beide 24%). Ook kan procesoptimalisatie organisaties helpen bij het opkrikken van hun ESG-prestaties (12%).
Rinke ziet in de onderzoeksresultaten duidelijke verschillen tussen Europese en Amerikaanse bedrijven. “In vergelijking met organisaties uit de Verenigde Staten, geloven Europese ondernemingen er meer in dat procesoptimalisatie innovatie zal stimuleren”, geeft hij aan. “Amerikaanse bedrijven zien het optimaliseren van processen vooral als een manier om risico’s te verminderen.”