Edwin van den Elst voorzitter Vereniging van Detacheerders Nederland
De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) heeft Edwin van den Elst, de voormalig CEO van Redmore, aangesteld als voorzitter. Hij neemt het stokje over van Maikel Pals.
De VvDN heeft als belangrijkste taak om de belangen van detacheerders te behartigen. Volgens onderzoek telt ons land ruim 1.000 detacheringsbureaus, samen hebben ze meer dan 140.000 werknemers.
De vereniging is nog relatief jong. In 2019 besloten 22 founding leden, waaronder grote spelers als Brunel, DPA, Quaratio, Welten en Yacht, de branchevereniging op te richten. Inmiddels is het ledenaantal gegroeid tot boven de 80.
Nieuwe frontman Van den Elst heeft een lange staat van dienst in de flexmarkt. Na jarenlang gewerkt te hebben bij Welten, werd hij in 2008 CEO van Talent & Pro, een detacheerder in de financiële sector. Deze rol bekleedde hij zo’n 15 jaar, waarna hij in 2018 werd aangesteld als CEO van Redmore (een groep met 2.000 consultants en flexprofessionals). Redmore is onderdeel van het Belgische House of HR.
In zijn nieuw rol wordt Van den Elst verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de vereniging. “We trekken samen met de leden van de vereniging op in bijvoorbeeld de lobby op wetgevingstrajecten”, licht hij toe. “Maar we willen ook gesprekspartner zijn in de dialoog over de inrichting van de arbeidsmarkt. Duurzame inzetbaarheid, MVO, social return en inclusiviteit zijn daarbij belangrijke thema’s. Ik ga me er vanaf nu hard voor maken om de vereniging nog beter op de kaart zetten!”
De vereniging zet zich ook in om het imago van de sector naar een hoger niveau te tillen. Uit een rondgang van de vereniging blijkt dat detacheerders in de praktijk last hebben van het negatieve imago van flexwerk.
“De belangrijke rol van detachering in onze maatschappij wordt helaas nog steeds niet onderkend. Detacheerders zorgen voor flexibiliteit bij opdrachtgevers, als het gaat om snelle op- en afschaling. Terwijl ze zekerheid bieden aan hun werknemers.”
“Detacheren wordt vaak als flex gezien en dat is gewoonweg feitelijk onjuist”, zegt Van den Elst. “We bieden vaste contracten, goede beloning en investeren in persoonlijke ontwikkeling, zodat werknemers gelukkig zijn en blijven.”
Deze boodschap gaat de VvDN zowel richting de politiek als werkgevers over de bühne brengen.
Iedere organisatie die zich in Nederland bezighoudt met het detacheren van professionals en voldoet aan een aantal kwaliteitseisen kan lid worden van Vereniging van Detacheerders Nederland. Leden betalen rond de €1.500 per jaar, founding leden iets meer dan het dubbele.