Team Eiffel met Amerikaanse investeerder op groeipad

26 oktober 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Team Eiffel heeft een nieuwe meerderheidsaandeelhouder aan boord. Samen met het Amerikaanse TowerBrook wil het Arnhemse adviesbureau verder groeien in ons land en voet aan de grond te krijgen in Duitsland en België.

Met de deal, waar naar verluidt zo’n €450 miljoen mee gemoeid is, wil Team Eiffel de sterke groei van de afgelopen jaren doortrekken.

Team Eiffel werd in 1992 opgericht door Ferdi van Dommelen. Toen hij de firma in 2018 verkocht aan investeringsmaatschappij Gilde lag de omzet op ruim €50 miljoen. Vandaag de dag bedraagt de omzet meer dan €300 miljoen – zo’n zes keer zoveel als vijf jaar geleden.

Team Eiffel met Amerikaanse investeerder op groeipad

Gilde heeft nu zijn meerderheidsaandeel verkocht aan TowerBrook, dat hiermee diverse concurrenten heeft afgetroefd. Volgens het FD was er namelijk veel interesse voor Team Eiffel onder private equity-bedrijven, onder meer Bridgepoint, HIG en CVC deden ook een poging om Team Eiffel over te nemen.

Naast TowerBrook blijft Gilde aan boord als minderheidsaandeelhouder (naar verluidt voor een belang van 15% tot 20%). Het huidige management bezit ook een belang en heeft dit geherinvesteerd in het bedrijf.

“Nu de organisatie met ruim 2.500 consultants stevig staat, is het bedrijf klaar voor de volgende groeifase”, geeft CEO Gert-Jan Meppelink aan in een reactie op de deal. “Ons doel is om onze impact te vergroten door niet alleen in ons thuisland te groeien, maar door onze dienstverlening ook in Europa verder te ontwikkelen.”

“Wij zijn verheugd om TowerBrook als nieuwe aandeelhouder te verwelkomen en we kijken ernaar uit om samen deze ambitieuze plannen te verwezenlijken.”

Ook Gerhard Nordemann, Managing Partner bij Gilde, reageert enthousiast op de komst van de Amerikanen: “Het succes van Team Eiffel de afgelopen jaren is een echte teamprestatie. Wij zijn trots op het parcours dat we samen hebben afgelegd en kijken ernaar uit om een nieuwe groeifase in te gaan, met TowerBrook als absolute versterking van het team.”

Team Eiffel bestaat uit Eiffel, een detacheerder van financieel en juridisch talent, en een reeks merken die in de afgelopen jaren zijn overgenomen, waaronder Thorbecke, Balance en Task en DPA.

De groep levert consultancy, projectmanagement en detacheringsdiensten aan onder meer banken, verzekeraars, overheden, gemeenten en non-profitorganisaties. Team Eiffel concurreert met grote consultancybureaus als Deloitte en Accenture en met detacheerders als Redmore, Brunel, Cohedron en Yacht.

Met de extra financiële armslag wil Eiffel ook investeren in andere onderdelen van de bedrijfsvoering, waaronder zijn rol als werkgever en zijn corporate social responsibility-agenda. Meppelink: “We kunnen hiermee onze missie verder uitbouwen: impact maken door niet alleen de overheid en het bedrijfsleven te servicen, maar ook voorop te lopen in onze toegevoegde waarde als goede werkgever en onze bijdrage aan mens, maatschappij en milieu.”

Dealmakers

Team Eiffel werd tijdens het overnameproces geadviseerd door Citi (M&A-advies), Simmons & Simmons (juridisch advies), EY (financieel advies) en Boston Consulting Group (strategisch advies).

Koper TowerBrook werd geadviseerd door RBC (M&A-advies), 1602 Corporate Finance (M&A-advies), Goodwin (juridisch advies,) Loyens & Loeff (juridisch advies), Alvarez & Marsal (financieel advies) en Roland Berger (strategisch advies).