Werken en studeren bij Deloitte: 5 vragen aan Justus en Sjoerd

25 oktober 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Justus Ykema en Sjoerd van Velzen werken beiden voor Deloitte. Sjoerd studeert nog en schrijft momenteel zijn scriptie binnen het team Responsible Data & Analytics, terwijl Justus onlangs zijn tijd als werkstudent afrondde en inmiddels een maand aan de slag is binnen het Benefit & Pension Advisory-team.

Waarom werken en studeren tegelijk?

Justus: “Ik wilde iets boeiends doen tijdens het laatste jaar van mijn studie en was op zoek naar een plek om als werkstudent te werken tijdens mijn tweede masteropleiding. Toen ik aan het zoeken was, bleek dat mijn neef iemand kende bij Deloitte en zo was de connectie meteen gelegd.”

Sjoerd: “Veel mensen in mijn netwerk werkten al bij Deloitte en ik hoorde altijd goede verhalen van hen. Momenteel schrijf ik mijn scriptie over de effecten van ontbrekende waarden in datasets, hoe hiermee om te gaan in verschillende situaties en wat de effecten zijn op de uiteindelijke analyses die je wilt uitvoeren.”

Werken en studeren bij Deloitte: 5 vragen aan Justus en Sjoerd

Justus Ykema en Sjoerd van Velzen

Is studeren en werken makkelijk te combineren?

Justus: “Het combineren van mijn werk met mijn studie ging erg goed. Ik werkte twee dagen per week en ik vond de vrijheid die ik kreeg prettig. Ik kon afwisselen tussen thuiswerken en werken op kantoor en als mijn rooster veranderde of als ik examens had, kon ik altijd dingen verschuiven.”

Sjoerd: “Deloitte is erg flexibel met de werktijden. Af en toe had ik andere verplichtingen in de middag. Dan zorgde ik ervoor dat ik vergaderingen verplaatste en plande om die uren later in de middag in te halen, wat geen enkel probleem was.”

Welke begeleiding heb je van Deloitte ontvangen?

Justus: “Ik kreeg altijd begeleiding van mijn team wanneer dat nodig was. Mijn coach begeleidde me bij het vinden van mijn plek binnen het team, vroeg me hoe het ging en of ik te weinig of te veel te doen had. Dit stelde me in staat om alles uit te proberen en heeft ervoor gezorgd dat ik graag bij Deloitte wilde blijven werken.”

Sjoerd: “Naast de flexibiliteit van Deloitte vind ik het fijn dat mijn coach en ik regelmatig contact hebben. We bespreken hoe mijn scriptie verloopt en kijken naar de plannen voor de komende maanden.”

Hoe ziet een dag op het werk er voor jullie uit?

Justus: “Ik werkte veel samen met consultants en senior consultants aan vaak relatief kortlopende projecten. Daarbij werkte ik (online) via Teams of op kantoor en op die manier kon ik samenwerken aan berekeningen of presentaties voorbereiden.”

“Verder voerde ik kwantitatieve analyses uit en stelde prognoses op, bood ondersteuning en advies op gebieden zoals de nieuwe pensioenwetgeving en pensioenboekhouding, en ondersteunde ik samen met mijn team de collega’s van de audit en mergers & acquisition-afdeling op het gebied van pensioenen. Dat vond ik ook erg leuk om te doen, omdat het verschillende taken zijn die Benefits & Pension Advisory ondersteunt.”

Sjoerd: “Naast het schrijven van mijn scriptie had ik ook meetings met iemand van Deloitte die bij een groot pensioenbeleggingsbedrijf werkt, over hoe bedrijven omgaan met ontbrekende waarden. Dat was relevant voor mij, omdat ik me in mijn scriptie richt op het zakelijke aspect van ontbrekende waarden en niet alleen het academische aspect.”

“Iedereen is slechts een Teams-berichtje verwijderd. Ik werk graag veel vanuit huis, maar ik ben ook graag op kantoor (vooral in Rotterdam). De uitstekende faciliteiten en geweldige sfeer maken het een perfecte locatie om aan mijn scriptie te werken.”

Maken jullie echt deel uit van het team?

Justus: “Ik werk met een leuk, vriendelijk en hecht team van 20 collega’s. In februari ging ik met het team op een wintersportreis. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en het zorgde er ook voor dat ik een goede band met iedereen heb kunnen opbouwen.”

Sjoerd: “De sfeer bij Deloitte is erg prettig. In de eerste paar weken, als je nog niemand kent, kun je gemakkelijk met iemand praten in de koffiehoek. Afgezien van hun leeftijd merk je niet echt aan de gesprekken of iemand partner, werkstudent of manager is, omdat de atmosfeer zeer vriendelijk is.”

Om af te sluiten: waarom werken bij Deloitte?

Justus: “Deloitte is een geweldige plek om een kijkje te nemen en om erachter te komen waar je later eventueel terecht zou kunnen komen. Je kunt je voortdurend blijven ontwikkelen en in een grote organisatie zijn er verschillende afdelingen waar je bij kunt aansluiten, zodat je altijd iets kunt vinden wat je leuk vindt.”

“Er werd me ook verteld dat ik vrij was om me bij een andere service line aan te sluiten voor een project als ik dat wilde. Ik voelde me erg thuis en dat soort vrijheid laat zien welke kansen Deloitte biedt aan werkstudenten.”

Sjoerd: “Deloitte is natuurlijk een groot bedrijf, omdat het multidisciplinair is en je veel experts in alle specifieke gebieden om je heen hebt. Vooral aan het begin van je carrière kun je hier in korte tijd veel leren. De werkomgeving is ook erg ontspannen, minder formeel en minder hiërarchisch.”