Ali Niknam en Gijs Coppens zijn beste ondernemers van 2023

06 oktober 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ali Niknam en Gijs Coppens zijn de beste ondernemers van het jaar 2023. Althans, als het aan de jury van de Entrepreneur Of The Year Awards ligt.

In meer dan 60 landen wereldwijd houdt accountants- en advieskantoor EY jaarlijks de Entrepreneur Of The Year Awards. Uit honderden inzendingen worden de beste ondernemers geselecteerd voor het programma, zij mogen in een finaleronde uitvechten wie er met de felbegeerde titel naar huis gaat.

Ali Niknam, de oprichter en chief executive officer van bunq (een online bank), is verkozen tot de algehele winnaar van de competitie. Gijs Coppens, de oprichter van OpenUp (een platform dat laagdrempelige toegang geeft tot psychologen), is verkozen tot ‘rising star’.

Ali Niknam en Gijs Coppens zijn beste ondernemers van 2023

Ali Niknam draait al jaren mee in het ondernemerscircuit. Ooit verkocht hij met succes zijn hostingbedrijf TransIP en besloot vervolgens een avontuur aan te gaan, waarbij hij zich ten doel stelde de traditionele bankensector op zijn kop te zetten. Met bunq biedt hij een puur online alternatief voor de bekende banken, waarbij de ruim 400 medewerkers tellende bank zich onder meer richt op de 35 miljoen digital nomads wereldwijd.

En met succes: dit jaar zag bunq het aantal gebruikers flink groeien, naar inmiddels meer dan 9 miljoen. Ook haalde de online bank deze zomer een kapitaalinjectie van €44,5 miljoen binnen voor zijn verdere groeiambities. Deze moet de online bank in staat stellen om zijn Amerikaanse droom waar te maken.

Zo is Ali Niknam “met zijn enorme drive en internationale ambitie de terechte winnaar van de Entrepreneur Of The Year Award”, zo luidt het unanieme juryoordeel. “Ali is een visionaire ondernemer die niet bang is om het tegen de gevestigde orde op te nemen. Hij ziet kansen en zet technologie in om zaken te verbeteren. Vanuit zijn persoonlijke drive om sociale verandering tot stand te brengen, kenmerken de bedrijven van Ali zich door duurzaamheid en impact op het algemeen belang.”

Gijs Coppens is oprichter van OpenUp, een B2B-platform dat ‘high tech, high touch’ laagdrempelige toegang geeft tot psychologen. Het OpenUp-platform wordt door de jury aangemerkt als een “doorbraak in online psychische hulp”.

Coppens wordt geprezen voor zijn “innovatieve benadering” en omschreven als een “visionair, strategisch denker en methodische uitvoerder”. “Gijs wil als vernieuwende ondernemer een voorbeeld zijn binnen het huidige zorgsysteem”, aldus de jury.

Ambities heeft de ondernemer genoeg, want Coppens wil van OpenUp binnen enkele jaren een pan-Europees platform maken, “waar 10 tot 20 miljoen Europeanen psychische hulp kunnen ontvangen”. OpenUp is op dit moment marktleider in de Benelux. Doelstelling is eind dit jaar ook de Duitse markt te bereiken.

EY World Entrepreneur Of The Year?

De Entrepreneur Of The Year Awards zijn dit jaar voor de 27e keer gehouden in Nederland. Als Nederlandse winnaar maakt Ali Niknam ook kans om internationaal in de prijzen te vallen. De winnaars van alle landen dingen elk jaar mee in de internationale competitievariant (‘EY World Entrepreneur Of The Year’). Deze vindt volgend jaar juni plaats in Monaco.