Arjan Sollewijn Gelpke sluit zich aan bij Boer & Croon
Boer & Croon heeft Arjan Sollewijn Gelpke aangesteld als Associate Partner. In zijn nieuwe rol zal hij zich vooral gaan richten op opdrachtgevers in de zorgsector.
De doorgewinterde interim manager kan bogen op jarenlange ervaring in organisatiebrede verbeterprojecten, denk bijvoorbeeld aan het op een hoger niveau brengen van de kwaliteitsorganisatie, kwaliteitssysteem en kwaliteitscultuur, projectleiding van ziekenhuisbrede verbeterprogramma’s, strategische visie- en beleidsontwikkeling, leiding geven aan accreditatietrajecten of aan lean six sigma verbeterprojecten (Sollewijn Gelpke is een trained black belt).
Onlangs rondde Sollewijn Gelpke een interimopdracht af, waarin hij fungeerde als bedrijfskundig manager OK/CSA ad interim bij Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn en Zutphen). Daar was hij reeds in april van vorig jaar via Boer & Croon gestart. Daar trof hij een OK-organisatie aan waar veel onduidelijkheid leefde, een onrustige en soms onplezierige sfeer heerste en waar de resultaten flink onder de productienorm zaten”, blikt Sollewijn Gelpke op LinkedIn terug op zijn opdracht.
“Door duidelijkheid te creëren op verschillende dossiers, de persoonlijke verbinding aan te gaan en te stimuleren, de focus op verbetering van capaciteitsbenutting te leggen en door de medewerkers transparant te betrekken in de grote veranderingen die op de agenda staan, staat er nu een andere OK, schrijft Sollewijn Gelpke. “Met gepaste trots kijk ik terug op deze periode van bijna anderhalf jaar.”
Nu heeft hij zich aangesloten als Associate Partner bij Boer & Croon, een van de meest gevestigde namen in de wereld van managementoplossingen. Het bureau levert management consulting, interimdiensten en young professionals aan opdrachtgevers.
Verbindend leiderschap
Sollewijn Gelpke gaat bijdragen aan verbindend leiderschap binnen de gezondheidszorg. “De behoefte aan sterk leiderschap is sterker dan ooit,” stelt de kersverse Associate Partner, “zeker in deze tijd waarin de gezondheidszorg sterk onder druk staat en er een aantal uitdagingen op de agenda staan, onder andere op het gebied van digitalisering, de implementatie van het Integraal Zorgakkoord en regionale samenwerking.”
Eerder in zijn loopbaan werkte Sollewijn Gelpke jarenlang voor IG&H, een adviesbureau dat onder andere actief is binnen het zorgdomein. “Bij IG&H heb ik veel over de gezondheidssector geleerd en de branche goed leren kennen.”
In 2015 werd Sollewijn Gelpke lid van het managementteam van het Flevoziekenhuis in Almere. “De inspectie was niet tevreden over dat ziekenhuis, het lag bijna onder verscherpt toezicht. Het was mijn taak om dat om te buigen. Toen dat was gelukt wist ik dat ik door wilde gaan als interim-manager.”
‘Als interim-manager sta je veel dichterbij’
“Consultancy was voor mij te vluchtig en te ver verwijderd van de organisatie”, vervolgt Sollewijn Gelpke. “Als interim-manager sta je veel dichterbij en werk je samen met de mensen van de organisatie om een bepaalde problematiek op te lossen of een transformatie door te voeren.”
In de periode die volgde zou hij werken aan twee interim-opdrachten: bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, als hoofd bedrijfsvoering van de afdeling Pathologie; en bij het Algemeen Klinisch Laboratorium, als hoofd van de Medische Vakgroep Radiotherapie.
Sollewijn Gelpke: “Het was in deze opdrachten belangrijk om op enkele lastige dossiers snel duidelijkheid te brengen, ervoor te zorgen dat de rust terugkeerde en de focus weer op samenwerken en prestaties leveren kwam te liggen.”
Zijn vroege loopbaan bracht Sollewijn Gelpke, die een wetenschappelijke achtergrond heeft in de chemie, door in de farmaceutische industrie. Zo werkte hij zo’n zes jaar als projectmanager voor Nederlands chemiebedrijf Organon en in de jaren daarop als plant manager bij Merck, Sharp & Dohme, dat Organon in 2009 had overgenomen.