Boek van Karel Noordzij: Op weg naar nieuw leiderschap

31 oktober 2012 Consultancy.nl

Voormalig PGGM topman en McKinsey & Company adviseur Karel Noordzij heeft het boek ‘Op weg naar nieuw leiderschap’ uitgebracht. In het boek geeft hij zijn visie op het ‘nieuwe leiderschap’ en beschrijft hij hoe (top)managers hun stijl van leidinggeven kunnen aanpassen.
 
‘Op weg naar nieuw leiderschap’ is gisteren in Den Haag overhandigd aan o.a SER topman Wiebe Draijer. Een dag daarvoor kreeg Draijer ook al het eerste exemplaar van het rapport 'Contouren van een nieuw Nederlands verdienmodel' van adviesbureau The Boston Consulting Group.

Concurrentievoordeel = talent
Volgens Noordzij wordt het concurrentievoordeel van bedrijven in de 21ste eeuw sterk bepaald door talent. Bedrijven die in staat zijn om het beste talent aan te trekken en te behouden zullen genieten van een ‘competitive edge’. En om te voorkomen dat het belangrijkste talent wegloopt, moeten leiders waarden als een ‘integere cultuur’ en ‘zingeving’ in ere herstellen en expliciet uitdragen. Dit kan door het (weer) toepassen van drie wat vergeten elementen: “De Box”; “Fair Process”; en “Integraliteit en Consistentie”.
 
Hoe dit te realiseren is een van de centrale vragen van het boek. In ‘Op weg naar nieuw Leiderschap’ biedt de auteur een ‘gereedschapskist’ met inzichten (o.a. uit het carnaval!), praktische ervaringen en persoonlijke anekdotes die iedereen die op een of andere manier leidinggeeft, op weg helpt naar een meer op de moderne tijd toegesneden leiderschapsstijl. Noordzij pleit er – gebaseerd op eigen ervaring – voor dat leiders hun eigen drijfveren kritisch tegen het licht houden. “Een beslissing moet niet alleen goed zijn, maar ook goed voelen” aldus de auteur.
 
‘Op weg naar nieuw leiderschap’ kunt u bestellen op deze pagina.
 
Op weg naar nieuw leiderschap
 
Over Karel Noordzij
Karel Noordzij is opgeleid als civiel ingenieur aan de TU Delft en behaalde een MBA aan de Europese Business School INSEAD. Zijn managementervaring heeft hij opgedaan als projectmanager bij een civiel ingenieursbureau en het management consulting bureau McKinsey & Company, als lid van de directie van de NV Luchthaven Schiphol, voorzitter van de hoofddirectie van PGGM en voorzitter/algemeen directeur van Transport en Logistiek Nederland. Ook was hij interim president-directeur van de NS. Daarnaast heeft hij diverse commissariaten en maatschappelijke functies vervuld, o.a. als lid van de SER.

Nieuws

Meer nieuws over