Stichting Thuiskopie uit harde kritiek op PwC onderzoek

29 oktober 2012 Consultancy.nl

Stichting Thuiskopie heeft harde kritiek geuit op een recent onderzoek van PwC. Vorige week maakte PwC bekend dat de nieuwe thuiskopieheffing vijfmaal te hoog was. Volgens het adviesbureau is de schade die de entertainmentindustrie oploopt door illegaal kopiëren niet €60 miljoen per jaar maar €12 miljoen. In een persbericht laat Stichting Thuiskopie weten dat het Big4 kantoor haar berekeningen baseert op “aantoonbaar onjuiste aannames” en “onderzoeksdefinities die niet stroken met de Nederlandse wet”, met als gevolg dat de bevindingen “weinig geloofwaardig” zijn.
 
PwC onderzocht in opdracht van ICT Office, FIAR en STOBI (branche organisaties van betalingsplichtige importeurs en fabrikanten) de hoogte van de thuiskopieheffing.
 
Zie het bericht ‘Thuiskopieheffing is vijfmaal te hoog volgens PwC’ voor meer informatie.
 
Onjuiste aanname
Volgens Stichting Thuiskopie hebben de consultants van PwC de markt te nauw gedefiniëerd, met als logisch gevolg dat de uitkomst van de schade een stuk lager is. “De rechter heeft bepaald dat het aandeel voor rechthebbenden gerelateerd is aan de misgelopen licentievergoeding, dat wil zeggen: de inkomsten die rechthebbende zouden kunnen krijgen indien het kopiëren niet mogelijk was en zij hun werk hadden kunnen verkopen of toestemming voor het kopiëren hadden kunnen geven. Het onderzoek is gebaseerd op de veronderstelling dat slechts een beperkt aantal thuiskopieën schade opleveren, omdat zij potentiële aankopen vervangen”.
 
Volgens Cees Vervoord, voorzitter Stichting de Thuiskopie, zijn de bevindingen van het PwC rapport ook niet in lijn met die van overige Europese landen: “Het is niet realistisch te veronderstellen dat de vergoeding in Nederland zoveel lager zou moeten zijn dan in de rest van de EU, vooral omdat juist in Nederland relatief veel gekopieerd wordt”. 

Nieuws

Meer nieuws over