Thuiskopieheffing is vijfmaal te hoog volgens PwC

22 oktober 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De thuiskopieheffing is veel hoger dan de schade die de entertainmentindustrie oploopt door illegaal kopiëren. Volgens Stichting de Thuiskopie moet er volgend jaar circa €60 miljoen worden opgehaald om de vermeende schade voor de entertainmentindustrie te vergoeden. Uit berekeningen van PwC blijkt dat de geleden schade door illegaal kopiëren en downloaden maximaal €12 miljoen per jaar is, maar liefst vijf keer minder.

Het onderzoek van PwC werd uitgevoerd in opdracht van ICT Office, FIAR en STOBI (branche organisaties van betalingsplichtige importeurs en fabrikanten).

De huidige thuiskopieheffing geldt nu nog alleen voor CD’s, DVD’s en tapes. De heffing op mediadragers wordt binnenkort flink uitgebreid: vanaf 1 januari 2013 zorgt een nieuwe regeling ervoor dat de thuiskopieheffing ook geldt voor nieuwe computers, laptops, tablets en smartphones.

De thuiskopieheffing
Met de thuiskopieheffing wil de overheid zorgen dat auteursrechten beschermd blijven en rechthebbenden een compensatie krijgen voor misgelopen inkomsten door downloaden uit illegale bron. Terwijl er in de praktijk steeds meer wordt gedonwload op o.a. PC’s, mp3-spelers en tablets, zag Stichting de Thuiskopie zijn inkomsten in de afgelopen jaren dalen. Om dit inkomstengat te dichten verschuift de overheid nu ook haar aandacht naar nieuwe mediadragers.

Een overzicht van de hoogte van de thuiskopieheffing per product:

Thuiskoppieheffing