EY: Aantal buitenlandse investeringen in België licht gedaald
Het totale aantal buitenlandse investeringen in België is in het afgelopen kalenderjaar gedaald. Dat blijkt uit een analyse van EY.
Voor zijn terugkerende studie onderzocht het accountants- en adviesbureau de investeringen die in 2022 werden gedaan in België door buitenlandse partijen. De belangrijkste conclusie? Ten opzichte van 2021 nam het aantal buitenlandse investeringsprojecten in 2022 met 4% af: van 245 naar 234.
Daarmee scoort België onder het Europese gemiddelde, dat een toename van 1% wist te boeken. “Als we de cijfers bekijken, zien we dat 2022 niet erg gunstig was voor landen als België en Spanje, omdat deze landen in 2021 al sterk waren opgeveerd na het dieptepunt van de Covid-crisis”, zegt Tristan Dhondt, partner bij de Brusselse praktijk van EY.
Niettemin hebben de buitenlandse investeringsprojecten bij onze zuiderburen wel voor meer werkgelegenheid gezorgd. De investeringen creëerden 8.071 nieuwe banen, wat overeenstemt met een toename van 16% ten opzichte van 2021. België scoort wat betreft banencreatie ook flink boven het Europese gemiddelde, dat uitkomt op een daling van 16%.
Resultaten per gewest
In 1993 werd het koninkrijk België officieel een federale staat. Deze bestaat uit tal van overheidslagen, waaronder drie gewesten: het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor zijn analyse onderzocht EY ook deze drie afzonderlijke gewesten.
Daaruit blijkt dat alleen in Vlaanderen het aantal buitenlandse investeringsprojecten toenam: van 141 (2021) naar 160 (2022) – een stijging van zo’n 13,5%. In Wallonië daalde het aantal zowel in absolute als in relatieve termen het sterkst. In 2021 ging het om 46 buitenlandse investeringsprojecten, in 2022 om 27 – een afname van ruim 41%.
In het Brusselse gewest – dat naast Brussel-Stad bestaat uit 18 andere deelgemeenten – nam het aantal buitenlandse investeringsprojecten in diezelfde periode af met net geen 19%: van 58 in 2021 naar 47 in 2022. De investeringen zorgden in het hoofdstedelijke gewest wel voor meer werk: in 2021 ging het om 415 banen, afgelopen jaar om 574 (+38,3%).
In Vlaanderen werden in absolute termen de meeste banen gecreëerd door de buitenlandse investeringsprojecten: 6.569 stuks, wat overeenkomt met een stijging van 19,2%. In Wallonië nam de werkgelegenheid met 9,2% het sterkst af: van 1.021 banen in 2021 naar 928 afgelopen jaar.
Geloof in de toekomst?
Uit de analyse van EY blijkt dat in 2022 vooral landen uit Zuid-, Midden- en Oost-Europa buitenlandse investeerders wisten aan te trekken. “2023 ziet er echter veel veelbelovender uit voor België”, zegt Dhondt. “Temeer omdat potentiële investeerders zeggen dat ze vooral geïnteresseerd zijn in logistiek, waarin we tot de Europese top behoren.”
Volgens Marie-Laure Moreau, partner bij de Luikse praktijk van EY, heeft een groot aantal bedrijven het afgelopen jaar investeringen uitgesteld. Ze verwacht dat deze organisaties die investeringen dit jaar zullen inhalen, vooral omdat België een geliefd doelwit blijft voor veel buitenlandse investeerders.
“Het is aan ons om onze troeven te blijven uitspelen, vooral op logistiek vlak. Uit onze studie blijkt dat veel bedrijven van plan zijn om hun supply chain-functies naar Europa te verplaatsen om toekomstige verstoringen tot een minimum te beperken. Op dit vlak ligt België ver voor op andere landen. Dit is een zeer hoopgevend signaal.”
Nederland
In het rapport van EY is verder te lezen dat het aantal buitenlandse investeringsprojecten in ons land afgelopen jaar daalde met 3% – ietsje minder dan in België het geval was.
Nederlandse investeerders blijken van aanzienlijk belang te zijn voor België. Na de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn de meeste buitenlandse investeringsprojecten gefinancierd door partijen uit ons land.
Op het gebied van banencreatie zijn Nederlandse investeerders nog belangrijker voor België. Zo creëerden de investeringsprojecten van onze landgenoten in 2022 bijna 1.100 banen. Van alle landen, leverde alleen investeringen uit de Verenigde Staten meer Belgische banen op: iets meer dan 2.100.